Chce se vám kýchnout? Papírové kapesníčky jsou ve společnosti neslušné, překvapuje Ladislav Špaček

9. červen 2024

Kýchnutí si nevybírá. Přijde na vás a dá se jen těžko zadržet. Udělat „hepčí“, když zrovna stolujeme, má svá společenská pravidla. Jak se zachovat podle bontonu?

V našich zeměpisných šířkách je samozřejmě možné zakašlat, vysmrkat se nebo kýchnout i u stolu, ale snažíme se tomu vyhýbat. Nejsme tak úzkostliví jako Japonci, kteří nesnášejí kýchání u stolu, nebo dokonce smrkání. To je u nich naprosto nepřístojné. Oni smrkají na toaletě.

Volba kapesníku

My si můžeme dovolit kýchnout nebo zakašlat i u stolu, vždycky ale přitom použijeme kapesník. Ten bychom měli mít po ruce vždy. Muži by ho měli mít v kapse saka nebo kalhot, dámy ve své kabelce.

A když mluvíme o kapesníku, myslíme tím látkový kapesník, nikoli sanitární buničinu, která je zcela ekvivalentní toaletnímu papíru nebo kuchyňské utěrce. Výrobci ho z marketingových důvodů balí do jakýchsi podlouhlých plochých sáčků, aby se dámám vešly do kabelek, protože role toaletního papíru by se tam nevešla celá. To nás nezbavuje odpovědnosti, že na veřejnosti používáme výhradně látkové kapesníky.

Neodvratitelné kýchnutí

Jestliže potřebujeme opravdu nutkavě kýchnout u stolu a nelze to odložit, vždycky se odvrátíme od společensky významnější osoby. Vlevo sedí muž, vpravo sedí žena, otočíme se tedy doleva k muži. Nebudeme kýchat směrem k ženě a už vůbec ne směrem ke stolu.

Když nemáme na vybranou, to znamená, že po obou stranách sedí dámy, hluboce se skloníme a kýchneme do klína tak, abychom neobtěžovali ostatní. Samozřejmě vždycky při tom použijeme kapesník, ne svůj ubrousek. Ubrousek slouží pouze ke stolovacím účelům a k těmto osobním používáme výhradně látkový kapesník.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio