Čekanka podporuje správnou funkci jater a střev. Připravíte si z ní i osvěžující salát
Čekanku znáte díky jejím výrazným modrým květům, které kvetou od začátku léta až do pozdního podzimu. Nejúčinnější částí čekanky je však její kořen. Dříve se z něj vyráběla náhražka kávy, která je skvělá s mlékem a medem.
Čekanka, lidově nazývaná čagánek, pruská káva nebo hanička, podporuje správnou funkci jater, žlučníku a střev a je vhodným prostředkem při redukčních dietách. V historii se používala i jako protijed při otravách jídlem a výborně podporuje trávicí soustavu. Je vhodná pro ty, kteří mají citlivý žaludek. Pít by ji měli i lidé s diagnózou cukrovky.
Z čerstvé rostliny si můžete připravit osvěžující čekankový vitamínový salát. Nasbíráte mladé lístečky čekanky, pampelišky a mladé kopřivy, smícháte je ve stejném poměru, nasekáte a přidáte přibližně stejné množství nastrouhaného jablka, trochu citronové šťávy a medu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.