Brno schválilo proměnu území podél Svitavy. Sokol dostane náhradu za zbourané sportoviště

12. listopad 2020

Brněnští zastupitelé tento týden schválili proměnu velkého areálu podél řeky Svitavy. Díky změně územního plánu může vzniknout nová čtvrť pro tisíce lidí v bývalé továrně Zbrojovky a v okolí. Lokalitu protne nová ulice jménem Nová Dukelská, která povede k Velkému městskému okruhu na Tomkově náměstí. Kvůli ní však přijde několik lidí o rodinné domy a sportovci o svůj areál. Po letech nejistoty už ale mají jasno – dostanou náhradu.

„Něco v územním plánu bylo, ale to už bylo tak dávno, že jsem si říkal, jestli na to vůbec mám brát zřetel. A nikdo nedokázal říct, jestli to vůbec bude,“ před dvěma lety takhle mluvil jeden z obyvatelů ulice bratří Mrštíků. Klidnou uličku s rodinnými domky protne ulice Nová Dukelská.

Jak bude vypadat okolí Nové Zborojovky?

S lidmi o výkupu domů jedná developerská společnost IMOS, která nedaleko plánuje výstavbu bytů v bývalé motorárně Zetoru. Ale není to jen bydlení, na kterém se bude soukromý sektor v rozsáhlém území podél řeky Svitavy podílet.

„Řešili jsme to poslední asi rok a půl. Byla to spojená záležitost změny územního plánu, protipovodňových opatření, kmenové stoky a dopravních napojení. Všechny tyto věci ukotvíme v memorandu a plánovací smlouvě tak, aby část zaplatil investor a část zaplatilo město,“ potvrzuje radní Filip Chvátal z KDU-ČSL.

Přes most k městskému okruhu

Firma IMOS se zatím vyjadřovat nechce, dokud s magistrátem neschválí všechny dohody. Podobně jako společnost CPI, která o něco dál staví novou čtvrť v bývalé Zbrojovce. Právě z ní ulice Nová Dukelská s trolejbusovou tratí povede. Po novém mostě přes řeku Svitavu směrem k Velkému městskému okruhu na Tomkově náměstí.

„Most bude zhruba v půlce meandru řeky Svitavy. Zřejmě pro něj uspořádáme architektonickou soutěž, protože je to skutečně jeden z největších mostů, který by se ve městě měl budovat,“ předpokládá Chvátal.

Nová hala i hřiště pro Sokoly

Ulice Nová Dukelská taky rozpůlí areál Sokola Husovice. Jeho starosta Josef Jiránek několik let jednal s magistrátem o náhradě venkovních kurtů, kuželny a tělocvičny. Před několika dny se dohodli, že hřiště a novou halu si s pomocí města postaví o pár metrů dál u řeky.

„Budou čtyři tenisové kurty proti původním pěti, jeden volejbalový kurt proti původním dvěma a zmizí dvě házenkářská hřiště. Získáme ale nový prostor na stavbu haly, která nahradí zbouranou tělocvičnu. Ta hala se trochu nafoukne tím, že pod ní bude kuželna, která taky půjde k zemi,“ vypočítává Jiránek.

Napjatá finanční situace

Otázkou ještě zůstává, kde sehnat asi 100 milionů korun na přestavbu areálu. „Předpokládáme, že by město poskytlo 30 milionů korun a směnilo se Sokolem pozemky. Řešíme to i s Ředitelstvím silnic a dálnic. Ještě to není černé na bílém, ale taková je zatím dohoda. Jednáme o tom docela intenzivně, včetně toho, kdo bude platit ty ostatní stavby v lokalitě. Město teď obrací každou korunu, takže to řešíme i s investory. Dohodu, kterou jsme měli připravenou, ještě prověřují právníci, jestli je v pořádku,“ doplňuje náměstek primátorky Brna Robert Kerndl z ODS, proč zastupitelé na předminulé schůzi dokument neschválili.

Část peněz Sokol dostane taky od Ředitelství silnic a dálnic, které kvůli Velkému městskému okruhu vyvlastňuje část jejich pozemků pod starou tělocvičnou. Silničáři chtějí začít stavět už příští rok, pokud včas vyberou firmu a pokud získají všechna stavební povolení. Sokol ale nové sportoviště jen tak rychle stavět nezačne.

Propojení starého a nového

„Myslím si, že dřív než za tři roky nekopneme. Samozřejmě mám obavy, že se mezitím začne stavět Velký městský okruh, jestli kvůli tomu nebudeme muset omezit činnost,“ nastiňuje Jiránek, že o svá sportoviště možná přijdou dřív, než budou mít náhradu.

V mezidobí by však sportovci mohli najít zázemí u jiných spřátelených klubů. Do projektu se Jiránek ještě snaží zapracovat, aby pod Novou Dukelskou vedl průchod do nové haly z historické sokolovny v Dukelské ulici, která bude dál fungovat.

„Tam zůstane část vedení a administrativa. A taky judisti, karatisti, box a cvičení staré gardy. Snad vznikne aspoň nějaký tunýlek pod Novou Dukelskou, aby se nemuselo objíždět přes půl města, když se někdo bude chtít dostat z jedné části Sokola do druhé,“ poukazuje Jiránek.

Přesné termíny, kdy začne stavba Nové Dukelské, zatím nejsou. Do několika let by ale soukromý sektor společně s městem měl do území investovat miliardy korun.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související