Brněnský Dům umění představuje až do konce roku slavné jihomoravské vily

7. prosinec 2007

"Slavné vily Jihomoravského kraje" - to je název nové výstavy v brněnském Domě umění a současně i pozoruhodné publikace, kterou připravil tým odborníků pod vedením Jana Sedláka. Expozice i kniha představují pět desítek objektů, které jsou ukázkou historického vývoje rodinných domů na jihu Moravy a současně přinášejí i mnoho nových informací o stavebnících těchto objektů.

Celému projektu předcházel titul "Slavné pražské vily", který doznal úspěchu a poté se rozběhl větší záměr, který by měl postupně zmapovat vily na území celé České republiky. "Brno mělo svoji publikaci, ale i přesto muselo být zastoupeno v publikaci nové. Mimo to zde působila drtivá většina architektů, kteří byli projektanty objektů, jež se nacházejí v celkem dvaadvaceti městech a obcích Jihomoravského kraje," uvádí Jan Sedlák.

"To, co nás nejvíce zajímalo byl architekt Josef Polášek, který se narodil v Boršově u Kyjova. Ten se sice také usadil v Brně, ale do Kyjova se vracel a zrealizoval tady celkem dvanáct vil nebo rodinných domů. Znojmo je naopak pozoruhodné tím, že sem zasahovali i významní vídeňští architekti, takže to je stylová poloha, která doplňuje celkový obraz a která by pro tu charakteristiku Jihomoravského kraje neměla chybět," vysvětluje Jan Sedlák.

Výstava "Slavné vily Jihomoravského kraje" v Domě umění v Brně potrvá do 30. prosince.

Spustit audio