Brněnské sdružení Ratolest zvyšuje za přispění Evropské unie kvalifikace dobrovolníků

3. říjen 2006

Občanské sdružení Ratolest Brno se rozhodlo zvýšit kvalifikaci dobrovolníků, kteří v organizaci působí. Jde jim především o odbornou způsobilost těch, kteří přímo s klienty hledají řešení jejich problémů a jsou s nimi v pravidelném kontaktu.

Za přispění Evropské unie a státního rozpočtu, kteří dali dohromady téměř dva miliony korun, tam proto zahajují dvouletý program vzdělávání. Postupně jím projde 150 lidí. "Požádali jsme o grant z Evropské unie, který je financován ve spolupráci se státním rozpočtem České republiky a je orientován na vzdělávání dobrovolníků, kteří se věnují individuální práci s klientem. Program je zaměřen na prohlubování jejich dovedností při práci a zároveň i na jejich zvyšování kompetencí," uvádí ředitelka Ratolesti Lucie Vosečková.

Na začátku občanské sdružení Ratolest od dobrovolníků zjišťuje, proč se vůbec pro tuto činnost rozhodli. "Potřebujeme, aby ten člověk věděl, proč do toho chce jít, jaká je jeho motivace a nebo jaké jsou jeho časové možnosti. Ten zbytek už jsme mu schopni poskytnout," říká Lucie Vosečková.

Dobrovolnická práce klade velký nárok také na psychiku. "Ten dobrovolník totiž jakýmsi způsobem řeší neštěstí druhých, takže se stává, že někteří z nich si nastaví velké cíle a mají pocit, že pokud budou s lidmi pracovat minimálně půl roku, tak uvidí nějaké výsledky. Ne vždycky se to ale podaří a ten dobrovolník pak má pocit, že selhal. Nedá se čekat, že se okamžitě změní celá klientova situace, nicméně vše, co mu dobrovolník nabízí, je pro klienta prospěšné. Je třeba mít neustále zpětnou vazbu," dodává ředitelka Ratolesti Lucie Vosečková.

Spustit audio