Brněnská policie má jako první v České republice k dispozici on - line linku pro tlumočení do znakové řeči

21. srpen 2006

V Brně mohou nyní neslyšící využívat novou službu. Policie ve své budově v Běhounské ulici spustila provoz zařízení pro tlumočení do znakové řeči. Jde o technicky poměrně jednoduché zařízení, které nejen zjednoduší vzájemnou komunikaci, ale také zrychlí řešení případů, ve kterých neslyšící figurují.

"V této chvíli, když přijde neslyšící na nějaký úřad, tak má ze zákona právo si vyžádat znakového tlumočníka. Bohužel ne každá instituce jím disponuje, protože těch neslyšících není zase tolik, tak se začne shánět tlumočník, což v nejlepším případě trvá několik hodin," říká vedoucí projektu Pavel Löffelmann.

Nový systém, který se uvádí do pilotního provozu, umožní neslyšícím problémy řešit ihned. "Vyškolený pracovník se pomocí webové kamery spojí s Centrem znakového překladu v Ostravě, kde je kvalifikovaný tlumočník a probíhá simultánní tlumočení, jako kdyby z jiné řeči," vysvětluje Pavel Löffelmann.

Důvodem ke spuštění zařízení pro tlumočení znakové řeči byla především ochota Policie České republiky v Brně. Správa Jihomoravského kraje zase s neslyšícími spolupracuje v oblasti linky tísňového volání a sms zpráv. "Ten nápad využít běžné internetové sítě a webových kamer se zrodil v Unii neslyšících v Brně," doplňuje vedoucí projektu Pavel Löffelmann. V budoucnu by se mělo zařízení objevit na úřadech, v nemocnicích nebo i na zastupitelských úřadech v zahraničí.

Spustit audio