Brněnská dětská nemocnice má nové přístroje na vyšetření průdušek

7. prosinec 2005

V dětské nemocnici v Brně vzniklo bronchoskopické centrum. Stalo se tak díky Nadaci Olgy Havlové, která včera tamní klinice ORL předala flexibilní bronchoskop, tedy zařízení, s jehož pomoci jsou vyšetřovány děti alergické a onkologicky nemocné. Také umožňuje provádění drobných zákroků v případě vdechnutí malých předmětů.

Spolupráce dětské nemocnice v Brně a Nadace Olgy Havlové se datuje už od první poloviny devadesátých let. I to byl patrně důvod, proč právě koupi bronchoskopu dali její pracovníci přednost před jinými projekty. Jak potvrdila ředitelka výboru Dobré vůle Milena Černá, důležité bylo i široké využití přístroje. "Hlavním důvodem k pořízení bronchoskopu byl především fakt, že zmírňuje utrpení dětí. V praxi ale tento přístroj také velmi pomáhá například při odstraňování cizích těles z dýchacích cest u dětí," vysvětluje ředitelka výboru Černá.

Darování bronchoskopu znamená pro dětskou nemocnici velký přínos. "Museli jsme velmi pečlivě zvažovat, komu toto vyšetření umožníme," potvrdil Ondřej Rybníček z oddělení alergologie. Diagnostika a léčba plicních problémů v dětském věku, ke kterým je zapotřebí flexibilní bronchoskopie, nebyla dosud na jižní Moravě k dispozici a pacienti museli být k tomuto vyšetření posíláni buď do Olomouce a nebo do Prahy.

Přístroj stál devět set padesát tisíc korun. V konečném důsledku ale díky této investici nemocnice ušetří. Například přesnější a cílenější léčbou nebo větší jednoduchostí zákroků. "Při podezření na rozšíření metastáz v plicích můžeme odebrat vzorek tkáně a nebo se v určitých případech dostaneme přes bronchiální strom až do kritického místa a tam ten vzorek tkáně vzít," doplňuje přednosta kliniky dětské ORL Ivo Šlapák.

Spustit audio