Brňané můžou posílat připomínky k druhému návrhu územního plánu

Brněnský magistrát dnes zveřejnil druhý návrh nového územního plánu města. Klíčový rozvojový dokument je upravený na základě 36 tisíc připomínek z prvního kola projednání.

Lidé můžou nový koncept připomínkovat do 29. června. Magistrát poté námitky znovu vyhodnotí.

„Zaměřili jsme se na sedm hlavních oblastí: zeleň, zahrádky, připravenost na klimatickou změnu, protipovodňová opatření...“ A taky na silniční propojky mětských částí a výškovou regulaci domů, říká hlavní městský architekt Michal Sedláček.

Radní Filip Chvátal z KDU-ČSL doplňuje poslední oblast: cyklodopravu. „Dali jsme ji do hlavního dopravního prostoru tak, aby se při povolování staveb nemohlo stávat, že bude opomíjena.“

Z dopravních staveb se mění třeba zakreslení silnice číslo 43 přes Bystrc. V druhém návrhu územního plánu je už patrné, že silnice povede zahloubená tunelem, na kterém má být zeleň a park. Druhý návrh územního plánu taky zmenšuje některé rozvojové plochy výstavby třeba v Žebětíně, Jehnicích, Ořešíně nebo v Obřanech, tedy v okrajových městských částech.

Čtěte také

A dokument teď taky o něco podrobněji určuje, kde můžou a kde nemůžou být zahrádky, jejich úbytek dřív kritizoval svaz zahrádkářů. Jeho představitelé zatím avizovali, že jakmile si nově zveřejněný dokument pročtou, tak se k němu příští týden vyjádří.

V Brně platí několikrát aktualizovaný územní plán z roku 1994. Město musí podle zákona schválit nový do konce příštího roku.

Hlavní veřejné projednání se bude konat 21. a 22. června vždy od 15 hodin až do vyčerpání dotazů. Organizace jak oficiálního projednání, tak těch doplňkových schůzek, bude podléhat aktuálně platným nařízením podle dané epidemické situace.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související