Brňané poslali přes pět tisíc připomínek k návrhu nového územního plánu města

1. červenec 2020

Přes pět tisíc připomínek dorazilo na brněnský magistrát. Týkají se návrhu nového územního plánu města. Lidé kritizují třeba nedostatečnou ochranu zeleně nebo vedení některých nových silnic.

Lhůta na podávání připomínek k návrhu územního plánu vypršela 30. června. Počet připomínek ještě není konečný, úředníci magistrátu je všechny ještě přepočítávají. Může jich být více. Ale taky méně, protože některé připomínky můžou být shodné, to znamená, že se můžou týkat stejného problému.

Návrh má nedostatky

Návrh územního plánu Brna má třeba podle ekologického hnutí Nesehnutí nebo podle spolku Otevřené Brno nedostatky. Vadí jim nedostatečná ochrana zeleně a slabá adaptace města na klimatickou změnu. Vedení města ale tvrdí, že o těchto nedostatcích ví a že sám magistrát chce zvýšit ochranu menších zelených ploch, které současné měřítko návrhu územního plánu nedokáže postihnout.

Čtěte také

Připomínky magistrát očekává taky k vedení některých silnic. Lidem vadí třeba nové spojnice Medlánek a Řečkovic, sídliště Lesná se Sadovou v Králově Poli nebo se čtvrtí Obřany. A hlasy se objevují třeba i proti obchvatu Maloměřic a Obřany.

Co bude dál

Úředníci magistrátu a taky architekti a urbanisté mají několik měsíců na jejich vypořádání a dále na zapracování do druhého návrhu územního plánu. Ten by se měl do dalšího kola připomínkování dostat zhruba za rok.

Zastupitelé města musí schválit nový územní plán do konce roku 2022, jak to stanovuje stavební zákon. Ve městě zatím výstavbu reguluje plán z roku 1994, který je sice několikrát aktualizovaný, ale zastaralý.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související