Za udržitelné a zelené Brno. Začalo dvoudenní veřejné projednání návrhu územního plánu

V Brně dnes (22. června) začalo veřejné projednání návrhu nového územního plánu. Klíčový dokument pro rozvoj města připravila letos Kancelář architekta města Brna.

Nový plán má nejpozději v roce 2022 nahradit ten současný a zároveň zastaralý, který vznikl v roce 1994 a od té doby byl několikrát aktualizovaný.

Postupně do sálu dorazily desítky zájemců, kapacita sálu je asi 1000 židlí, ale zdaleka ne všechny jsou zaplněné, některé řady jsou úplně prázdné. Magistrát byl připraven na vyšší účast, ale je dost možné, že řadě lidí stačily dřívější červnové debaty s Kanceláří architekta města Brna v několika městských částech, takže už nepřišli sem, na oficiální veřejné projednání.

Vůbec první a nejhlasitější připomínky byly slyšet hodinu před zahájením prezentace, a to na Mendlově náměstí. Sešlo se tam asi sedmdesát ekologických aktivistů nebo podporovatelů z hnutí Nesehnutí. Za zvuku bubnů šli průvodem k výstavišti a chtěli tak upozornit na to, že územní plán podle nich dostatečně nechrání životní prostředí a nepřipravuje město na klimatickou změnu. Účastníci pochodu byli převlečení třeba za déšť, zelené střechy, slunce nebo za labutě. Vedení města k tomu uvedlo, že protestní akci zcela nerozumí, protože územní plán podle nich je dostatečně zelený, navíc magistrát bude ještě navrhovat takové úpravy, aby zeleň byla víc chráněná.

Připomínky účastníků

Jeden z obyvatel Soběšic například přišel říct, že požaduje zachování lesní plochy u Malinové ulice, kde má vzniknout silnice. Jiný z příchozích chtěl vysvětlit nové vedení dopravy na Mendlově náměstí a v jeho okolí. Další dotaz pak pokládali členové Nesehnutí, a to proč územní plán nepracuje s koeficientem zeleně, tedy povinnou mírou zelených ploch.

Telefonní dotazy

Lidé se můžou obracet i na telefonickou linku, pokud mají dotazy a nemůžou přijít na projednání. Linka 800 411 400 bude v provozu do 20 hodin. Telefonické dotazy pak budou zástupci města a kanceláře hlavního architekta zodpovídat až do půlnoci. Šanci položit dotaz budou mít lidé ještě zítra, na druhém dni veřejného projednání. Pak můžou obyvatelé města ještě týden posílat oficiální připomínky a námitky k návrhu územního plánu, čas na to mají do konce července.

Na úřad dorazilo dva tisíce připomínek, magistrát jich čeká až pětkrát tolik. Připomínky úředníci zpracují, na jejich základě vznikne druhý návrh územního plánu a ten pak čeká druhé veřejné projednání.

Na záznam z veřejného projednání prvního dne se můžete podívat na facebookové stránce města Brna.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související