První návrh nového územního plánu Brna je venku. Lidé ho mohou připomínkovat do června

Magistrát města Brna dnes zveřejnil svou vizi rozvojového dokumentu, na které jeden a půl roku pracovala Kancelář architekta města Brna.

Přijetí nového územního plánu měla doprovázet i série výjezdů do městských částí, kde se lidé měli dozvědět podstatné novinky. Výjezdy jsou ale kvůli karanténě související s pandemií koronaviru prozatím zrušené.

2020 versus 1994

Návrh nového územního plánu mnohem víc odpovídá současným potřebám města. Není už nevyhovující a zastaralý, jako ten z roku 1994, přestože ho zastupitelé už několikrát aktualizovali.

„Ty starší územní plány byly ‚přeurčené‘, říkaly velmi přesně to, co kde musí být. Ty současné jsou velice flexibilní. Smířili jsme se s tím, že se město nedá na 100 % naplánovat. A abychom nemuseli neustále dělat změny, nebo nové územní plány, tak do něj musíme vložit jakousi flexibilitu, nějakou možnost toho, aby se rozvíjel bez přesného určení, jak to přesně má být,“ vysvětluje hlavní městský architekt Michal Sedláček.

Současný územní plán má měřítko 1:5000, ten nový bude mít měřítko 1:10000, to znamená, že jeden milimetr na plánu představuje 10 metrů a už ne 5. „V plánu je třeba plocha určená k bydlení. A územní plán už přesně nestanovuje, kde mají být silnice, jak to má být přesně rozdělené. Už to vlastně nechává na dalším dopracování, když se to specifické území bude plánovat,“ upřesňuje Sedláček.

První návrh nového územního plánu je zveřejněný na webu www.upmb.brno.cz. Na této adrese jsou veškeré potřebné informace včetně webového formuláře, přes který je možné psát připomínky. „Lidé ale pak tento formulář musí vytisknout, podepsat a donést nebo poslat na podatelnu magistrátu. Takto jsme to zkonzultovali s právními odborníky,“ upozorňuje radní Filip Chvátal z KDU-ČSL.

Čas na to je do 24. června 2020. Veřejné projednání rozvojového dokumentu je posunuto na 17. června, pokud to umožní opatření proti šíření koronaviru. Další prodlení by mohlo celý proces přijetí nového územního plánu ohrozit.

K nahlédnutí i venku

Návrh územního plánu si můžou lidé prohlédnout i ve vytištěné formě. A to na venkovní terase budovy magistrátu v Kounicově ulici 67. V úředních dnech v pondělí a ve středu lidem na místě poradí i zaměstnanci úřadu. I toto vyvěšení ovšem kvůli koronaviru doprovází zvláštní bezpečnostní opatření. „Venkovní prostory jsme zvolili i tak, aby bylo možné plán denně dezinfikovat a bylo to v souladu s nařízením vlády, a aby to tedy nebylo v uzavřené místo. Toto je ale spíš nadstandard, veškeré poklady jsou hlavně na webu,“ doplňuje Chvátal.

Dotazy k návrhu územního plánu můžou lidé posílat taky na zvláštní e-mailovou adresu pripravovanyUPMB@brno.cz, anebo si zavolat na bezplatnou linku 800 411 400.

Zrušené debaty

Obyvatelé města se měli podrobnější informace dozvědět i na zvláštních debatách v několika městských částech. Výjezdy plánovala Kancelář architekta města Brna na duben. Kvůli karanténě jsou ale zrušené.

„Mělo jít o neformální představení územního plánu, což děláme nad rámec zákona. Myslím si, že je to prospěšné k tomu, aby pak územní plán získal větší podporu veřejnosti, kdy můžeme lidem vše podrobně vysvětlit na místě. Rádi bychom našli náhradní termíny a budeme hledat cestu, jak to udělat. Problém je ale v tom, že jsme chtěli, aby to setkání a představení územního plánu proběhlo v době, kdy můžou občané podávat připomínky,“ připouští hlavní městský architekt Sedláček.

Konec roku 2022

Brno musí podle zákona schválit nový územní plán do konce roku 2022. Pandemie koronaviru by tento termín teoreticky mohla ohrozit, pokud by vládou nařízená karanténní opatření trvala několik měsíců. Nebylo by totiž možné uspořádat třeba právě veřejné projednání.

Na okrajích města a na sídlištích by šly stavět maximálně třeba silnice, technická infrastruktura nebo protipovodňová opatření.
Michal Sedláček, Kancelář architekta města Brna

„Kdybychom to nestihli, tak by nastala taková situace, že ve městě by se dalo stavět, ale v úplně jiných podmínkách, než které platí dnes. Dalo by se stavět podle stavebního zákona a stavebně-technických předpisů, ale jenom v hranicích zastavěného území města podle roku 1966. Takže by se dalo stavět v centru a okolí, třeba v prolukách. Bylo by to velmi limitované. Na okrajích města a na sídlištích by šly stavět maximálně třeba silnice, technická infrastruktura nebo protipovodňová opatření,“ popisuje Sedláček nejčernější scénář. On i zástupci magistrátu ale věří, že na nic takového nedojde a že plánovaný harmonogram zatím architekti, urbanisté i úředníci dodržují. 

Přijetí nového územního plánu je totiž provázané i na Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje. Jejich aktualizaci má krajské zastupitelstvo schvalovat na podzim. Aktualizace se týká právě Brna a jeho bezprostředního okolí – například určuje trasování silnice číslo 43 mezi Brnem a Svitavami přes městskou část Bystrc. Kancelář architekta města Brna tuto aktualizaci do návrhu územního plánu města zapracují, stejně jako očekávaných až čtyři tisíce připomínek z prvního návrhu. Na základě toho vznikne druhý návrh územního plánu, který bude znovu určen k připomínkování a veřejnému projednání. A to tak, aby nejpozději na konci roku 2022 mohlo Brno mít svůj nový územní plán.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související