Boxer Vilda Jakš nebyl žádný čítankový hrdina. Nejsympatičtější na něm byla lidskost, shodují se autoři knihy

29. srpen 2023

„Vilda Jakš žil, odešel, ale v těch příbězích žije dál. A my potřebujeme, aby jeho odkaz nebyl mauzoleum, ale stále žijící příběh,“ říkají autoři knihy o boxerovi Vildovi Jakšovi.

Slavný boxer a také palubní střelec 311. bombardovací perutě RAF Vilém „Vilda“ Jakš zahynul před 80 lety. 21. srpna 1943 se ve stroji Liberator zřítil se svými spolubojovníky do hlubokých vod Biskajského zálivu a byl prohlášen jako nezvěstný.

Čtěte také

Než k tomu došlo, stihl rodák z jihomoravských Bratčic prožít velice dobrodružný život a zanechal nejen v rodné obci hlubokou stopu. „Bratři Jakšovi byli v Bratčicích přítomní vždycky, i když už byli oba dávno mrtví,“ říká jeden z autorů knihy s názvem Vilda & Jožka Jakš Lukáš Kratochvíl.

Na výstavě o bratrech Jakšových začal pracovat se sportovním novinářem Markem Těšíkem. „Měli jsme pocit, že je třeba Vildovi Jakšovi vzdát hold,“ pokračuje Kratochvíl. Těšík bohužel uprostřed rozdělané práce těžce onemocněl a zemřel, posléze se tedy do projektu zapojil Jan Krajčirovič. 

Kdo byl Vilda Jakš?

„Skvělý boxer, několikanásobný mistr republiky, vicemistr světa, bonviván, lamač ženských srdcí, ale také válečný hrdina,“ charakterizuje Jakšovu osobnost Krajčirovič. Vilda byl i předobrazem postavy boxera ve filmu Pěsti ve tmě, kterého ztvárnil Marek Vašut. Zároveň se promítnul i do postavy Prcka z knihy Filipa Jánského o pilotech RAF Nebeští jezdci.

Vilém (Vilda) Jakš, československý boxer

Jako boxer začínal v oddílu Lev Praha a v roce 1935 se dopracoval až k souboji o titul mistra světa s Francouzem Marcelem Thilem. Úplný boxerský začátek ale absolvoval na Sázavě, kde se se svým prvním soupeřem utkal v provizorním ringu, který vznikl při stavbě trampského srubu. „Proti Vildovi se tehdy postavil asi o 60 kg těžší řeznický učeň z Prahy, který ho hned v prvním kole totálně vypnul. Vildu museli křísit. Ale boxu se nevzdal a později se mu přezdívalo ‚tanečník nohou‘,“ popisuje Jakšovu boxerskou premiéru Jan Krajčirovič.

„Vilda Jakš byl něco mezi Švejkem, Našimi furianty a Švandou dudákem. Boxem vydělal velké peníze, které vzápětí rychle prohospodařil. Za jedním jeho úspěchem následovaly tři neúspěchy, byl to naprostý živel. Ale také to byl člověk, který se obětoval v boji za svoji rodnou vlast. Prostě hrdina z masa a kostí,“ uzavírají rozhovor Jan Krajčirovič s Lukášem Kratochvílem.

Jaký prospěch měl Vilda Jakš ve škole? Která herečka byla jeho přítelkyní a co se stalo v osudný srpnový den roku 1943? Více se dozvíte v Apetýtu Jarky Eliášové. Jejími hosty byli Jan Krajčirovič a Lukáš Kratochvíl, autoři knihy Vilda & Jožka Jakš.

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.