Bobři pomohou vytvořit mokřady, je ale potřeba vykoupit pozemky

Desítky hektarů polí mezi Hevlínem a Dyjákovicemi na Znojemsku zůstávají zaplavené a zemědělci je nemohou obdělávat. Na vině jsou bobři, kteří se usadili na Černé strouze.

Některé bobří hráze jsou metry dlouhé a na výšku měří i metr. Zástupci Povodí Moravy uvažují o tom, že vybrané stavby zboří. Zadržená voda jinak může zaplavit další plochy a zasáhnout třeba inženýrské sítě.

Bobr evropský

S bouráním hrází ale ne vždy souhlasí zástupci odboru životního prostředí krajského úřadu. Bobři totiž pomáhají vytvářet mokřady, které zadržují vodu v krajině.

Snížení hladiny může navíc bobry vyhnat na jiná místa. „Bobří zákon je, že vstupy do bobřích nor musejí být pod vodou, aby tam nemohli třeba vlci,“ připomíná Jitka Uhlíková z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Na zkoušku trubka, potom výměna pozemků

Agentura společně s brněnskou zoo umístila do jedné z hrází na Znojemsku drenážní trubku, která by měla přebytečnou vodu odvádět. Iniciátoři ale přiznávají, že nic nebrání tomu, že si bobři postaví hráz o kus dál.

Dlouhodobým řešením by mohla být výměna pozemků. Zemědělci by za ně od státu získali jiné. Teď má konkrétní situaci v okolí Hevlína řešit studie.

„Do té doby to tady bude fungovat jako doteď,“ říká náměstek jihomoravského hejtmana Lukáš Dubec (Piráti). Stát tedy bude vyplácet náhrady zemědělcům, kteří nemohou na zasažených plochách hospodařit. Ty dosahují ročně statisíců korun.

autor: Vlasta Gajdošíková | zdroj: Český rozhlas Brno
Spustit audio

Související