„Bobří hrady“ pomáhají v ptačím parku Josefovské louky se zavlažováním, ale způsobují i komplikace

23. únor 2020 10:05

Bobři v Ptačím parku Josefovské louky u Jaroměře pomáhají ochranářům se zavlažováním přírody, unikátnímu závlahovému systému ale paradoxně škodí. Ten funguje už přibližně sto let a umožňuje regulaci výšky vody na okolních loukách. Pro podrobnosti zašla přímo k řece Metuji s ornitologem Břeňkem Michálkem reportérka Jana Házová.

Jsme u řeky Metuje, na nohou máme holínky a jdeme podél toku. Na co se jdeme podívat?

Bobři v Ptačím parku Josefovské louky u Jaroměře pomáhají ochranářům se zavlažováním přírody

„Protože právě tady jsou nejpatrnější pobytové znaky zvířete, které zde přebírá vládu nad územím. A to je bobr evropský. Hromada před námi, to je neustále se zvyšující bobří hráz. Až přijdeme blíž, tak zjistíme, že je to celkem dovedně postavený objekt z větví, který má v sobě speciální větrací i ventilační otvory. Když budeme mít štěstí a přijdeme k bobřímu hradu hodně potichu, tak můžeme bobra i zaslechnout. Jeho takové vzteklé funění, protože on nás jistě ucítí, až půjdeme kolem," vysvětluje Břeněk Michálek.

Kolem sebe vidíme bobří dílo

„Na druhé straně řeky jsou teď dva nově pokácené stromy poměrně slušného průměru."

Čtěte také

Díky tomu se také voda rozlévá z břehů. Závlahový systém sám o sobě tak funguje, ale bobři k tomu přispívají.

„Jde o to, že celý ptačí park je založen na umělém, tedy člověkem řízeném zavlažování prostřednictvím tohoto sofistikovaného systému zavlažovacích a odvodňovacích kanálů. Bobr se však neptal na žádná povolení a prostě si začal zavlažovat sám. A to tak, že provrtal a pronoroval břeh Staré Metuje a voda do soustavy zavlažovacích kanálů neustále proudí. Tím dochází k tomu, že neustále zavlažujeme."

Bobrů přibývá, mohou způsobit i nějaké komplikace?

„Bobrů je tady víc, voda se stále víc a víc rozlévá do luk, což je úplně super pro přírodu. Ale pro nás, správce zavlažovacího systému a ptačího parku, je to komplikace. Protože přeci jen je občas zapotřebí, aby byly louky trošku sušší pro píci. A bobr to hodně komplikuje, říká Břeněk Michálek.

Čtěte také

A na závěr dodává.
„Dají se s tím dělat taková dočasná opatření. Nory můžeme zasypávat jílem, můžeme zpevňovat břehy, což neděláme rádi, ale v některých místech, kde se bobři aktivují, tak je tato možnost. Potom když staví hráze, tak tam můžeme usazovat trubice, které vedou dál vodu a efekt vlastní hráze se snižuje."

Na Josefovských loukách žije v současnosti podle odhadu ochranářů pravděpodobně jedna bobří rodinka. Což je zhruba deset zvířat.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související