Bleskový jahodový třený koláč

Vyzkoušejte si recept na jednoduchý jahodový koláč.

Budeme potřebovat:
150 g másla
150 g cukru
4 žloutky
4 bílky
1 vanilkový cukr
150 g hrubé mouky
20 g mandlí
citronová kůra

Sněhový krém:
Uděláme sníh z 5 bílků. do bílků zašteháme 80 g mletého cukru a 120 g cukru do něj vařečkou jen lehce zamícháme.

Postup:
1. Do utřeného másla přidáme cukr, žloutky, vanilkový cukr a třeme v míse přibližně 20minut.

2. Pak přidáme zlehka tuhý sníh z bílků a současně hrubou mouku.

3. Těsto rozetřeme na na plech nebo do dortové formy, kterou vymažeme a vysypeme moukou.

4. V troubě pečeme přibližně na 170 stupňů do růžova.

5. Upečený potřeme rozmačkanými jahodami, na ně naložíme sněhový krém, posypeme jemně nastrouhanými mandlemi a dáme na 4 minuty do trouby, aby sníh zrůžověl.

autor: Marcela Antošová