Bílková nirvána
Toto je odpověď na věčnou otázku: a co udělám s těmi bílky? Pokud této výživné části vajíčka máte nadbytek, určitě vyzkoušejte recept od Lady Hamerníkové z Rajhradu, na lehký a bezlepkový moučník.
Budete potřebovat:
5 bílků
špetka soli
5 lžic mletého cukru
2 lžíce kakaa
1 lžička skořice
1 šlehačka (33%)
ztužovač šlehačky
namleté lískové oříšky (cca 100 g)
kakao na poprášení
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
2. Bílky ušleháme se špetkou soli na tuhý sníh.
3. Postupně přišleháme cukr a nakonec kakao smíchané se skořicí.
4. Plech vyložíme pečícím papírem, který ještě řádně promastíme olejem.
5. Nalijeme na něj těsto a vložíme do předehřáté trouby.
6. Pečeme nanejvýš 7-8 minut (při delším pečení by těsto kleslo).
7. Necháme pomalu vychladnout, nerolujeme hned.
8. Mezitím si ušleháme šlehačku se ztužovačem, navrstvíme ji na těsto, posypeme mletými oříšky a opatrně rolujeme.
9. Aby se těsto nelepilo a netrhalo, pomáháme si posypem práškového kakaa.
10. Dáme vychladit. Výsledkem je lehounký, lahodný, bezlepkový moučník.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.