Bílková nirvána

Bílky, sníh, šlehačka, pěna (ilustrační foto)

Toto je odpověď na věčnou otázku: a co udělám s těmi bílky? Pokud této výživné části vajíčka máte nadbytek, určitě vyzkoušejte recept od Lady Hamerníkové z Rajhradu, na lehký a bezlepkový moučník.

Budete potřebovat:

5 bílků
špetka soli
5 lžic mletého cukru
2 lžíce kakaa
1 lžička skořice
1 šlehačka (33%)
ztužovač šlehačky
namleté lískové oříšky (cca 100 g)
kakao na poprášení

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.

2. Bílky ušleháme se špetkou soli na tuhý sníh.

3. Postupně přišleháme cukr a nakonec kakao smíchané se skořicí.

4. Plech vyložíme pečícím papírem, který ještě řádně promastíme olejem.

5. Nalijeme na něj těsto a vložíme do předehřáté trouby.

6. Pečeme nanejvýš 7-8 minut (při delším pečení by těsto kleslo).

7. Necháme pomalu vychladnout, nerolujeme hned.

8. Mezitím si ušleháme šlehačku se ztužovačem, navrstvíme ji na těsto, posypeme mletými oříšky a opatrně rolujeme.

9. Aby se těsto nelepilo a netrhalo, pomáháme si posypem práškového kakaa.

10. Dáme vychladit. Výsledkem je lehounký, lahodný, bezlepkový moučník.