Bezinkový ocet a med
Dva recepty na zpracování květů černého bezu nabídla posluchačům Věra Hotařová v pondělním Apetýtu z 10. června.
Ocet z květů černého bezu
Suroviny:
500 ml 8% octa, 5 velkých bílých květů černého bezu, 1 menší stonek uzrálého černého bezu z celého trsu (tj. 5-10 kuliček)
Postup
Do pětilitrové láhve vložíme umyté a okapané bílé květy černého bezu. Zalijeme 500 ml osmiprocentního octa, hrdlo přikryjeme celofánem nebo plátýnkem, zajistíme gumičkou a dáme ustát do tepla (ne na slunce) do té doby, než bílé květy bezu nasadí černé kuličky.
Pak do láhve přidáme 1 menší stonek s uzrálými plody černého bezu a povázané necháme v teple další tři týdny.
Poté se obsah přecedí do jiné láhve. Ve zředěném poměru 1:4 se používá při horečce k natírání dlaní, chodidel a spánků.
Med z černého bezu (žádaný posluchačský recept ze sobotního Apetýtu)
Suroviny:
30 květů černého bezu, ¾ l vody, 1 citron (i s chemicky neošetřenou kůrou), 1 a 1/2 kg cukru, 2 sáčky vanilkového cukru
Postup:
Květy černého bezu s citronem povaříme ve vodě 10 minut a poté je necháme louhovat nejméně 24 hodin.
Scedíme, přidáme krystalový a vanilkový cukr a vaříme do zhoustnutí. Plníme do sklenic a uchováváme v chladu a temnu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.