Balíčky nemusejí být něčím, na čem by vládní koalice ztratila hlasy, myslí si politolog Pink

15. květen 2023

Na některé voliče mohou být vládní balíčky ještě mírné, míní brněnský politolog Michal Pink. Ale dodává, že se ukáže i to, jak s postoji lidí k nim naloží opozice.

Čtěte také

Vládní koalice sice nezvolila nejvhodnější způsob prezentace úsporných balíčků, ale neznamená to, že by se tím nutně připravila o voliče. Politolog Michal Pink z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity připomíná, že například do voleb je dostatek času. A to přesto, že některé nyní oznámené změny se odrazí až s velkým odstupem času. Tak to bylo i v minulosti.

Nevěří ani tomu, že by situace vládní koalici narušila. „Zažili jsme období, kdy se dvě vládní strany chovaly jako vládní a opoziční. Teď, i když máme ve vládě pět stran ze dvou koalic, působí navenek velice kompaktním dojmem,“ poznamenal. Nevidí proto současné oznámení jako test vládní koalice, protože spolupráci prokázala.

Čtěte také

Oznámené změny by naopak mohly být testem opozice. Nemyslí tím ale například SPD, protože ta podle něj chce využívat nespokojenosti ve společnosti a tím dělat volební zisk. „Tento protestní potenciál by ale ztratila vstupem do vlády. V tu chvíli, kdy by SPD jakkoli kooperovalo s vládou, jeho volební potenciál začne klesat a posilovat jiné strany,“ říká Michal Pink.

Primárně tak podle něj může ze situace těžit hnutí ANO. „Je důležité, jak prodají své opoziční postavení,“ dodává. Ale hned dodává, že ANO je specifické tím, jak je propojené s Andrejem Babišem. A jak se dokáže se situací vyrovnat.

Nakolik se mohou představená opatření ještě změnit? A byl zvolený způsob představení balíčků vhodný? I o tom více v rozhovoru s Michalem Pinkem.

Spustit audio

Související