Báleše

Jestli žijete na Moravě, určitě je znáte. Smažené vdolky z kynutého těsta řečené báleše. Recept je od Veroniky Dudové z Kostelan nad Moravou.

Budete potřebovat:

500 g hladké mouky
250 ml mléka
5 lžic cukru
50 g droždí
špetka soli
5 žloutků
2 uvařené brambory

sádlo
tvaroh na strouhání
cukr
povidla

Postup:

1. Do vlažného mléka přidáme cukr a rozdrobené kvasnice a necháme vzejít kvásek.

2. Přidáme žloutky, mouku se solí a najemno nastrouhané brambory a vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme zakryté vykynout.

3. Lžící z těsta vyhazujeme bochánky, které necháme znovu vykynout.

4. Poté bochánky roztáhneme a smažíme dozlatova v rozpáleném sádle.

5. Po usmažení pocukrujeme, nebo potřeme povidly a sypeme tvarohem.

autor: Zuzana Plíšková