Zlínský krajský soud začal řešit případ údajného pojistného podvodu

10. září 2012

Před senát Krajského soudu ve Zlíně poprvé předstoupil Petr Schuska, který se zodpovídá z pojistného podvodu. Třiatřicetiletý muž podle obžaloby uzavřel 107 smluv na životní pojištění.

V dokumentech se měl zavázat, že po dobu třiceti let bude za pojištěné platit tři tisíce měsíčně. Podle obžaloby ale už při uzavírání smluv věděl, že na splátky nemá peníze a mělo mu jít pouze o získání provizí.

Pojišťovnu tak údajně připravil o téměř čtyři miliony korun. Schuska se cítí nevinný.

Soudu vysvětlil, že jeho podnikatelský záměr spočíval v tom, že bude za klienty splácet pojistné dva roky. Ti se pak mohou svobodně rozhodnout zda-li vůbec a v jaké výši budou ve splátkách pokračovat.

Získané provize chtěl nadále zhodnocovat a vytvořit tak zisk. Tím, že mu pojišťovna neoprávněně pozastavila poslední provizi, jeho plán zhatila. Cítí se nevinný a svým bývalým chlebodárcem poškozený.

„Považuji to za docela velkou křivdu. Během přelíčení se pojišťovna de facto přiznala k tomu, že z jejich strany došlo k tomu, že mi zadrželi provize,“ uvedl obžalovaný Petr Schuska.

Senát vyslechl zástupce pojišťovny Jiřího Zahálku. Ten soudu vysvětlil, že spolupráci s obžalovaným ukončili z důvodu vysoké rizikovosti jeho podnikání

„Za sto pojištěných platit pojistné od jedné osoby je pro pojišťovnu riziko. Druhý důvod bylo vysoké pojistné, které bylo na těch pojistných smlouvách uzavíráno,“ podotkl Zahálka.

Hlavní líčení bude pokračovat 2. října.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio