Zlínský kraj má konečně vlastní laboratoř molekulární biologie

12. březen 2006

Do Brna, Olomouce či Ostravy se vozily na vyšetření DNA vzorky krve, slin či tkání pacientů Zlínského kraje. Už ale nemusí. Kraj má konečně, jako jeden z posledních v republice, svou laboratoř molekulární biologie. Začala fungovat přímo ve Zlíně.

Pro lékaře i pacienty v kraji to znamená mnoho výhod, od zkrácení času vyšetření krve, slin či tkáně, po eliminace zbytečných mezivyšetření. Ředitel nové laboratoře Jaroslav Loucký prozradil, že jím vedená instituce na základě DNA rychle a přesvědčivě potvrdí či vyloučí pacientovy genetické dispozice k dané chorobě. "Pokrokovost vyšetření DNA je dána jednak zpřesněním diagnostiky a v některých případech také potvrzením nebo vyloučením určité choroby," říká ředitel Loucký.

Podle odborníků to je velmi významný krok, který urychlí celý management s pacientem a samozřejmě i tomu pacientovi přinese benefit v tom, že ví výsledek dříve. "I v případě, že je třeba řešit nějaký akutní stav, tak jsme schopni zareagovat daleko rychleji, než vzorek, který je třeba odesílán na pracoviště v jiném kraji," vysvětluje ředitel nové laboratoře Jaroslav Loucký.

Technické vybavení, které je k těmto analýzám potřeba, je poměrně ekonomicky náročné a i práce v laboratoři má svoje specifika. Musí se zachovávat velmi přísný režim a jedná se o pracoviště, na které se pacient vůbec nedostane. "Ty podmínky si tam stanovujeme sami a není pro nás žádným problémem je dodržet," doplňuje ředitel Loucký.

autor: pes
Spustit audio