Židlochovičtí budou mít od příštího roku na kopci Výhon rozhlednu

25. duben 2006

Na kopci Výhon nad Židlochovicemi by už v příštím roce měla stát nová rozhledna. Vybudovat ji chce tamní radnice, která právě v těchto dnech vybírá projekt, podle něhož bude postavena. Věž bude stát na trase naučné stezky a zároveň na trase zbrusu nové turistické stezky, kterou během několika týdnů vyznačí Klub českých turistů a která povede z Hrušovan přes Židlochovice do Blučiny.

Podle představ radních i tamního turistického spolku by rozhledna měla přispět k rozvoji turistického ruchu. Rozhledna by měla být vysoká zhruba patnáct metrů a bude z ní vidět na Drahanskou vrchovinu, Moravský kras či Brno. " Samozřejmě nesmím zapomenout ani na Bobravskou vrchovinu, Pálavské vrchy a za pěkného počasí návštěvníci uvidí i Alpy," vyjmenovává tajemník židlochovické radnice Miroslav Cvrk.

Myšlenka na stavbu rozhledny je stará asi tři roky. Teprve v těchto dnech však v Židlochovicích vybírají architektonický projekt, podle něhož by se rozhledna měla stavět. Zatím proto není jasné, z jakého materiálu bude. "Původně jsme chtěli využít projektu našeho partnerského města ve Kbelích na Slovensku, kteří tam v loňském roce rozhlednu postavili. Ten projekt jsme samozřejmě dostali od slovenských kolegů, ale nakonec jsme se rozhodli, že bychom tam viděli rádi něco možná hezčího nebo příznivějšího tomu pohledu zdálky na náš Výhon," říká tajemník židlochovické radnice Miroslav Cvrk.

Židlochovičtí by chtěli rozhlednu otevřít už příští rok. Peníze na její stavbu chtějí získat z více zdrojů. "Rádi bychom, aby to nebylo z rozpočtu města, nebo alespoň z větší části aby to bylo z jiných prostředků, a to dotačních nebo grantových. A samozřejmě, že v rámci našeho regionu Židlochovicko jsou obce, které by se na tom mohli také podílet. Ale jinak by ta částka nepřesáhla cenu milion a půl," dodává židlochovický tajemník Cvrk.

autor: gaj
Spustit audio