Zemřel Jiří Kuběna, básník z hradu Bítova

Básník Jiří Kuběna

Ve věku 81 let dnes zemřel básník a historik umění Jiří Kuběna. Jeho osudy se desítky let pojily s hradem Bítovem. Tam dělal kastelána a pořádal setkání literátů.

Úmrtí potvrdila bítovská radnice a zástupci vydavatelství Host, které vydává jeho poezii.

„Kdyby byl v současnosti nějaký básník země české a básník země moravské, tak tím básníkem země české by byl asi Karel Šiktanc a básníkem země moravské by byl Jiří Kuběna,“ vystihla jeho význam redaktorka Českého rozhlasu Alena Blažejovská, která s ním byla do poslední chvíle v kontaktu.

Jiří Kuběna publikoval až do roku 1989 témař výhradně v samizdatu a exilu. Byl představitelem generace tzv. šestatřicátníků, ke které patřil například Václav Havel, ale také Pavel Švanda nebo Věra Linhartová.

Mezitím působil jako památkář a dával podobu interiérům mnoha moravských památek.

Hrad Bítov

Na začátku 90. let nastoupil jako kastelán na hrad Bítov, kam zval významné literáty. Tam také shromáždil unikátní knihovnu, která je novodobou pýchou památky.

Právě na Bítově se ostatně už v 50. letech setkal se Zdeňkem Kuběnou - a vztah s ním udělal z Jiřího Paukerta Jiřího Kuběnu. Bývá označován za nejvýznamnějšího homoeroticky orientovaného básníka současné české literatury.

Kromě básnických sbírek vydal výbor Krev ve víno, knihu esejů Paní na Duze a knihu vzpomínek Paměť básníka. Od prezidenta Václava Havla dostal medaili Za zásluhy v oblasti kultury a umění I. stupně.

Jak připomíná Alena Blažejovská, přáním Jiřího Kuběny bylo být pohřbený na starém bítovském hřbitově naproti hradu, kde strávil desítky let. To se mu ale nepodaří, protože ten není funkční.

Spustit audio