Ze záložní nemocnice očkovací centrum. Brno počítá s jeho otevřením od února

Město Brno ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno připravuje očkovací centrum v záložní nemocnici na vystavišti. Od února počítá s jeho otevřením.

V následujících týdnech chtějí zdravotníci jeho fungování testovat a připravit se tak na pozdější ostrý provoz. Dnes to oznámilo vedení nemocnice.

Jak bude fungovat zkušební provoz?

Příští týden by tam jako první měla dostat vakcínu část hasičů a policistů. Jde o ty, kteří pomáhají nemocnicím s covid pozitivními pacienty, například jako sanitáři nebo třeba řidiči sanitek. Mělo by se tak zajistit, že sami neonemocní nebo nebudou nákazu šířit dál. Tahle vakcinace v menším rozsahu má být jakousi zátěžovou zkouškou.

Od kdy by mělo být očkovací centrum přístupné i pro veřejnost?

Podle vedení města nejdřív od 1. února 2020. S tímto termínem alespoň zatím počítá Brno, ale jak upozorňuje primátorka Markéta Vaňková z ODS, záležet to bude na personálních možnostech zdravotníků, na očkovací strategii státu a taky na tom, kdy na jižní Moravu dorazí další vakcíny a kolik jich bude.

„Prozatím pracujeme s tím, že bychom chtěli mít po technické stránce vše nachystané k prvnímu únoru. Velká otázka je ve vztahu ke zdravotníkům a taky bude záležet na tom, aby bylo dostatek vakcín od státu a aby bylo zřejmé, které osoby je možno očkovat,“ říká Vaňková.

Očkovací strategie

Aktuální očkovací strategie státu počítá s tím, že v první fázi budou naočkovaní zdravotníci, kteří se starají o nemocné s covidem-19, také klienti a personál domovů pro seniory a lidé starší 80 let. Ti patří do ohrožené skupiny. Celkem by podle ministerstva zdravotnictví mělo jít o 600 tisíc lidí. Lidé nad 80 let by se mohli na očkování přihlásit od 15. ledna, ostatní od 1. února.

Na jižní Moravě se začalo očkovat už po vánočních svátcích. Vakcínu už dostalo několik tisíc lidí, zejména zdravotníků v nemocnicích.

Primárně vakcína putovala do obou brněnských fakultních nemocnic, ty ovšem část předaly i do těch krajských a městských v Brně. A očkování už tady podstoupila i část klientů v domovech seniorů. Další várka měla původně dorazit zítra, nemocnice ji ale dostala o pár dní dříve. V tuto chvíli tak nemocnice už zase v očkování pokračují.

autor: Hana Florianová
Spustit audio

Související