Jihomoravský kraj plánuje během ledna proočkovat 50 tisíc lidí proti nemoci covid-19

30. prosinec 2020

Jihomoravský kraj plánuje v lednu proočkovat 50 tisíc lidí proti nemoci covid-19. Očkovací centrum, které vznikne na výstavišti v Brně, by mělo mít kapacitu až 3 000 lidí denně. Řekl to hejtman Jan Grolich z KDU-ČSL po úterním (29. prosince) jednání krizovém štábu. Problémem ale může být nedostatek personálu.

Hejtman Jan Grolich z KDU-ČSL předestřel, že nedostatek zdravotníků mají nemocnice už nyní. Armáda už totiž funguje v tomto ohledu jen v omezeném režimu a zpět ve školách jsou i studenti. Zatím prý vyšla vstříc policie, která poskytla 27 svých pracovníků do pozic sanitářů. Kraj ale podle Grolicha plánuje povolávat pracovními příkazy studenty středních zdravotnických škol. Protože to ale není vládním nařízením, ponese náklady Jihomoravský kraj.

Kdo se dočká vakcíny proti covidu-19?

Mezi plánovaných 50 tisíc lidí, kteří se v Jihomoravském kraji dočkají vakcíny proti covidu-19 budou zdravotníci ve všech krajských nemocnicích. Co nejdříve chtějí proočkovat také obyvatele a pracovníky domovů pro seniory a podobných zařízení. Těch je v kraji zhruba 50 a celkově je v nich asi 5 000 klientů a kolem 6 000 zaměstnanců.

Úkolem vedení těchto zařízení je přichystat administrativu – tedy zjistit, kdo má o vakcínu proti nemoci covid-19 zájem, zajistit písemné souhlasy a předat tyto informace konkrétním nemocnicím, potažmo kraji.

Očkování by pak měl zajišťovat speciální profesionální tým z obou jihomoravských fakultních nemocnic, který by měl vyjíždět denně do jednotlivých zařízení. Zapojí se i krajské nemocnice ve Znojmě, Břeclavi a Kyjově.

Kdy dorazí do kraje další vakcíny?

Jihomoravskému kraji se zatím dostalo asi 5000 dávek vakcíny proti koronaviru. Asi tisícovku dávek kraj podle Grolicha poskytl silně zasaženému Moravskoslezskému kraji. Stejný objem získá zpět jako náhradu z nejbližší dodávky ještě před koncem roku. V lednu pak kraj očekává dalších 50 000 dávek, které budou postupně přicházet.

Spustit audio

Související