Za první den očkování proti koronaviru dostalo v Brně vakcínu 70 zdravotníků

28. prosinec 2020

 V Brně se v neděli nechalo naočkovat několik desítek zdravotníků proti koronaviru. Za první den očkování dostalo vakcínu v brněnských nemocnicích 70 zdravotníků.

Dnes (28. prosince) ve Fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích a Fakultní nemocnici u svaté Anny bude dobrovolná vakcinace lékařů a sester pokračovat.

Na jižní Moravě je k dispozici prvních zhruba 5 000 dávek. Ty se použijí do konce týdne i v dalších zdravotnických zařízeních v kraji. Jedním z nich je nemocnice ve Znojmě. Ta má v plánu začít očkovat dnes dopoledne některé dlouhodobě nemocné pacienty.

Po poledni začne očkování zdravotníků podle předem daného seznamu. Zájemců z řad zaměstnanců nemocnice v druhém největším městě Jihomoravského kraje zatím přesahuje počet očkovacích látek. Těch mají prozatím k dispozici 280.

První očkovací dávku podstoupili v neděli 27. prosince také premiér nebo ministr zdravotnictví. Mezi prvními očkovanými byla také zdravotní sestra Tamara Ledvinková, která vnímá vakcínu jako úlevu. „Abych namotivovala i ostatní zdravotníky. Tohle je v podstatě jediné východisko.”

autor: Petr Tichý
Spustit audio