Zchátralý Vránův mlýn v Břeclavi půjde k zemi. Nový majitel tam vybuduje byty

Bývalý Vránův mlýn v centru Břeclavi půjde k zemi. Rozhodl o tom nový majitel, stavební firma PLUS z Hodonína. Areál, který roky chátral a stal se útočištěm narkomanů a bezdomovců, chce přebudovat v bytový rezort. Do projektu plánuje investovat stovky milionů korun.

Plánovaný rezort Zámecký mlýn – ideový koncept

Vránův mlýn je unikátní svou polohou, leží v samotném centru města nedaleko zámku i radnice. Roky je ostudou Břeclavi. K záměru nového majitele se vedení města staví kladně.

Důležité je dodat, že sama radnice několik let usilovala o odkup areálu, ale nikdy se s bývalým majitelem nedomluvila na finální ceně. To se tedy nakonec až letos povedlo již zmíněné stavební firmě, která má s lokalitou velké plány – povede k nim ale ještě dlouhá cesta.

Investor zatím nastínil svůj záměr jen okrajově, studii a samotný projekt bude teprve zpracovávat. V plánu jsou desítky nových bytů, ale také nějaký obchůdek nebo kavárna, možná i malá galerie, případně park.

Zástupci společnosti před novináři mluvili také o tom, že budovy jsou v havarijním stavu a budou muset k zemi, nicméně některé stavební části chtějí zachovat – například litinové prvky, cihly a další. Spolupracují s geology a hydrogeology i krajináři z Mendelovy univerzity v Brně. Nabízí se totiž i využití samotného mlýnského náhonu: k rekreaci, procházkám. Teď ale voda v něm připomíná spíše bažinu.

Demolice by měla být hotová do tří až čtyř měsíců, práce na výstavbě rezortu Zámecký mlýn ale pravděpodobně nezačnou dřív než za dva roky. Investor chce věnovat studii a následné projektové dokumentaci dostatek času. S novým majitelem plánuje úzce spolupracovat i břeclavská radnice. Nedaleko stojí zámek, který město postupně opravuje. A jeho okolí, včetně zámeckého náměstí bude pravděpodobně upravovat v koordinaci se stavební firmou.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související