Zbytky z kuchyně slepicím. Biotejner v Břeclavi inspiruje další města, začne fungovat i v Čechách

19. červen 2020
Vesele i Vážně o Víkendu

Břeclavský pilotní projekt na třídění bioodpadu inspiruje i další obce a města v republice. Takzvaný biotejner, tedy speciální kompostér, kde tlejí odpadky z kuchyně, funguje na jednom z břeclavských sídlišť téměř rok.

Vedle něj ve voliéře žijí tři slepice, které s likvidací zbytků také pomáhají. A nápad se zalíbil radnici v Jílovém u Prahy.

„Postupem času se ty slepice sžily a teď spousta lidí chodí se zbytky z kuchyně a hází jim to. Chceme oddělovat kuchyňský odpad od toho zbytku, aby se nám nedostával do komunálního – to je náš primární motiv,“ vysvětluje místostarosta Břeclavi Jakub Matuška.

Uvnitř jsou slupky od brambor, banánu, cibule, meloun. „Je to až k neuvěření, jak jsou lidé ze sídliště Na Valtické disciplinovaní. Jsou tady zbytky kuchyňského odpadu, stoprocentně čisté bio. Lidé používají recyklované sáčky, do kterých ten odpad odkládají a pak to sem s dětmi nosí.“

Samotný kontejner na bioodpad se na sídlišti osvědčil. Nenaplnily se obavy, že bude zapáchat, ani že jej lidé nebudou využívat.

Druhý tuzemský biotejner v Jílovém u Prahy začne fungovat ve středu 24. června.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio