Zápach z brněnské slévárny Heunisch mají omezit nové emisní limity

Zápach z brněnské slévárny Heunisch, který obtěžuje obyvatele okolních čtvrtí, chce Jihomoravský kraj omezit pomocí nových emisních limitů. Stanoví je v podmínkách integrovaného povolení pro její provoz, které plánuje vydat do konce dubna.

Nové limity navrhl odborný posudek, který si kraj nechal zpracovat. Vztahují se na deset chemických látek, které firma prokazatelně používá a pro které existuje takzvaný čichový práh. Dosud pro ně žádné limity neexistovaly.

„Je to velmi rozličná skupina látek... část z nich je nebezpečná, část je zdraví neškodná, ale ten pachový vjem je po amoniaku, po zkaženém ovoci,“ vysvětluje Tomáš Helán z krajského odboru životního prostředí.

Firma má 15 dní na to, aby se k navrženým opatřením vyjádřila. Slévárna v lednu provedla opravy vzduchotechniky a 17. února si nechala změřit emise na výduších. Výsledky ale dosud nezveřejnila. „Rádi bychom nejdříve z tohoto našeho měření vyvodili závěry a poté budeme informovat o výsledcích,“ říká mluvčí firmy Kateřina Svobodová.

„Předpokládáme, že pokud by uvedené měření prokázalo plánované efekty, tak by bylo slévárnou neprodleně zveřejněné,“ komentovala mluvčí hejtmanství Markéta Chumchalová.

Spustit audio

Související