Kraj zadal zpracování posudku, který navrhne nové podmínky provozu slévárny Heunisch v Brně

Jihomoravský krajský úřad zadal zpracování oponentního odborného posudku, který se bude zabývat řešením emisí ze slévárny Heunisch v Brně-Líšni.

Odborníci by v něm měli navrhnout nové podmínky provozu, tak aby se omezil zápach, na který si stěžují tisíce obyvatel z okolí. Firma nedávno opravila vzduchotechniku na formovací lince. Jestli to povede k eliminaci zápachu, má zjistit autorizované měření.

Opatření navržená v novém posudku by měla být technologická i provozní. „V případě, že je řádný provoz některých takových technologických opatření možné vynutit pomocí nového nebo zpřísněného emisního limitu, navrhne zpracovatel takový emisní limit. Bezpečná úroveň těchto emisních limitů pro kvalitu ovzduší v zájmovém území bude prokázána příspěvkovou rozptylovou studií,“ upřesňuje mluvčí hejtmanství Alena Knotková.

Krajský úřad s firmou Heunisch loni zahájil správní řízení o změně integrovaného povolení pro její provoz. Předpokládá, že povolení s novými podmínkami vydá nejpozději do konce dubna.

V lednu slévárna Heunisch zahájila úpravy na vzduchotechnice, které by mohly zmenšit zápach vznikající při odlévání na formovací lince. Stěžují si na něj tisíce lidí z okolí. K úpravám výduchů firma přistoupila po jednáních s jihomoravským krajským úřadem. Přestože krajský odbor životního prostředí jednoznačně prokázal, že zápach pochází právě ze slévárny, její vedení odmítá, že by byla zdrojem jediným.

Spustit audio

Související