Základní fráze i latinka. Na Mendelově univerzitě odstartovaly kurzy češtiny pro uprchlíky

Základní fráze v češtině, ale i latinku se začaly učit ženy a děti z Ukrajiny, které před válkou uprchly do Brna. Ubytování na studentských kolejích jim nabídla Mendelova univerzita. Přímo tam se jednou týdně konají zdarma i kurzy češtiny vedené lektorkami z Institutu celoživotního vzdělávání. Na druhou lekci přišly dvě desítky Ukrajinek, některé i s dětmi.

„Tady mám takové obrázky k představování, číslovky, sloveso být…“ Markéta Pavlasová vyučuje češtinu pro cizince 16 let. S Ukrajinkami se domlouvá rusky. „Trochu jsem se toho obávala, protože to není standartní situace. Je to kombinace matek, dětí i babiček – byly rády, že přišly na jiné myšlenky, než aby jen přemýšlely, co se děj u nich doma. Zároveň ten jazyk potřebují k práci, kterou tu hledají, dostaly i nějaké nabídky, takže jazykové znalosti využijí pro pobyt v České republice zcela určitě.“

Kurzy češtiny pro Ukrajince na Mendelově univerzitě v Brně

„Celý týden jsme se s dětmi učily členy rodiny, je potřeba to procvičovat každý den, abychom si to rychleji zapamatovaly,“ říká žena z Oděsy, maminka pětileté dcery a dvou starších chlapců.

Další dvě účastnice kurzu do Brna dorazily před dvěma týdny z kyjevské oblasti. „Jsem Nastka a se mnou je moje maminka Olena a mám patnáct set – patnáct let,“ opravuje se slečna. „Mám zkušenost, že tohle se plete pořád,“ dodává lektorka Pavlasová.

„Řekla bych, že ukrajinština je blíže polštině, slovenštině, když srovnám třeba ruštinu s češtinou. Jsou tam slova, která známe z ruštiny – homonyma – znějí stejně, ale mají jiný význam,“ doplňuje Pavlasová.

Mendelova univerzita počítá s tím, že kurz češtiny pro ukrajinské matky s dětmi bude mít 10 až 12 lekcí.

Spustit audio

Související