Ve Šlapanicích u Brna připravili ubytování pro asi devadesát uprchlíků z Ukrajiny

Volné pokoje ve školícím zařízení ve Šlapanicích u Brna nabídla pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny Masarykova univerzita. Úklid nevyužívané budovy zajistila škola i město, na pomoc přišli hasiči z Bedřichovic a dobrovolníci.

Ve Šlapanicích u Brna připravili ubytování pro asi devadesát uprchlíků z Ukrajiny

Kvůli doplnění chybějícího vybavení radnice zorganizovala také sbírku. Stále jsou potřeba například matrace, kojenecké láhve a rozkládací sušáky na prádlo. Pokoje už jsou ale připravené k nastěhování.

„Pokojů je 48, jsou většinou dvoulůžkové, ale z těch jednolůžkových děláme dvou až třílůžkové, když tam bude dětská postýlka,“ provádí ubytovací částí Eva Merclová, vedoucí odboru investic a správy majetku Šlapanic. „Je tu i televize, která ale zatím asi nefunguje. Chceme, aby tu bylo i připojení na internet. A děláme tady i dětský koutek, který už je vybavený hračkami z darů,“ dodává.

„Jsou potřeba dezinfekční a čisticí prostředky, potraviny pro děti a hodily by se taky jednorázové pleny,“ říká mluvčí Šlapanic Anna Mrázová.

Ve Šlapanicích u Brna připravili ubytování pro asi devadesát uprchlíků z Ukrajiny, pomáhali i hasiči

Pro uprchlíky z Ukrajiny bude zajištěno i stravování: „Jídlo se dovezeme ze základní školy – snídaně, obědy i večeře od pondělí do pátku. Ještě budeme muset řešit víkendy. Ze začátku to zaplatí město, ale měli bychom dosáhnout na příspěvky státu,“ doplňuje Merclová.

Dveře u přebíracího místa ve dvoře se skoro netrhnou, lidé nosí věci v taškách i bedýnkách. „Chystali jsme se někam přispívat, tak bylo ideální, že se o to postaralo město a je to pro lidi, kteří budou u nás, a víme, komu to jde,“ říká jedna z místních.

Kromě materiální pomoci by ve Šlapanicích uvítali ještě dobrovolníky na recepci.

Spustit audio

Související