Koleje brněnských vysokých škol plní uprchlíci z Ukrajiny. Studentce Sofii dorazila část její rodiny

Koleje brněnských vysokých škol postupně plní uprchlíci z válkou zasažené Ukrajiny. Jednotlivé univerzity prozatím uvolnily stovky lůžek. Například studentka Sofiie Lymarenková má už nové spolubydlící – svou maminku a bratra.

„Hned za stěnou žijeme s přítelem a mamku s bráchou jsme sem nastěhovali, takže máme společnou kuchyňku i záchod. Budeme konečně jíst spolu, mamka už navařila polévku.“ Než Sofiie, která v Brně studuje pátým rokem na Mendelově univerzitě molekulární biologii a biotechnologii, mohla opět usednout s matkou Olgou a osmiletým bratrem Konstantinem k jednomu stolu, čekaly všechny čtyři dny nejistoty. Část Sofiiny rodiny totiž utíkala z Dněpru, který leží na východě Ukrajině.

Otec Sofije zůstal na Ukrajině. Z přijímacího centra ve slovenské Ubli odvezla Sofiinu matku a bratra do Brna parta dobrovolníků z Ústí nad Labem. Jak se jmenovali, ale neví. „To už netuším, byla jsem ráda, že jsou tady. Měli po dlouhé cestě, tak aby se mohli vyspat – cesta z Dněpru jim trvala čtyři dny.“

Paní Olga, která dvacet let na Ukrajině pracovala jako veterinářka, se nedokáže ubránit slzám. Moc si váží práce všech dobrovolníků. Podobných příběhů v těch dnech stále přibývá.

Mendelova univerzita prozatím připravila 100 volných lůžek pro uprchlíky. „Počet se mění ze dne na den, máme tu první rodiny – jsou to většinou maminky s dětmi, je jich víc než desítka. Zatím je to takové spontánní, to znamená, že lidi jsou navázaní na příbuzné, kteří u nás studují nebo na pedagogy či recepční na kolejích,“ říká mluvčí Filip Vrána. 

Další stovky míst přichystala i Masarykova univerzita a Vysoké učení technické.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související