Žabovřeská ulice v Brně bude od dubna několikrát denně zavřená kvůli odstřelům skály

Dvakrát až třikrát denně bude na hodinu přerušený provoz v Žabovřeské ulici v Brně. Důvodem jsou odstřely skály pod Wilsonovým lesem, skrz kterou povede tramvajový tunel. Souvisí to s dostavbou Velkého městského okruhu. Omezení pro tisíce aut začnou platit zřejmě v dubnu, potrvají skoro do konce roku. Silničáři dnes zveřejnili časový plán uzavírek.

„Ten samotný odstřel je velmi krátký proces, to je otázka minut. Ale bezpečnostní procedura je poměrně náročná. A z toho vychází, že jeden odstřel zastaví dopravu asi na hodinu,“ popisuje šéf brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

Ve všední dny musí lidé počítat se dvěma odstřely, o víkendu se třemi. „Pro lepší orientaci řidičů jsme zvolili vždy konkrétní hodinu, aby s tím mohli pokaždé počítat,“ dodává Fiala.

V pracovní dny tedy půjde o rozmezí 11:00 – 13:00 a 18:30 – 20:30. O víkendu to pak bude 9:00 – 11:00, 13:00 – 15:00 a 17:00 – 19:00. Jde o doby mimo dopravní špičku, kdy po okruhu jezdí méně aut. Za celý den jich přitom je kolem čtyřiceti tisíc. Stavbaři mají schválně stanovenou dvouhodinovou rezervu, kterou musí využít. V jiné termíny odstřelovat skálu nesmí, aby neovlivnili dopravu.

Vnější vlivy

Odstřely totiž může ovlivnit i řada vnějších vlivů. „Je toho víc: od bouřky, mlhy přes autonehodu na VMO až po nález munice nebo kostry. Tyto věci nedokážeme ovlivnit. Ale odstřel se musí odvolat i v případě, že lidé nebudou dodržovat nařízení a budou se pohybovat i přes zákaz ve Wilsonově lese,“ píše se v informačním letáku, který společně s ŘSD vydal brněnský magistrát.

Prosba o součinnost

„Aby trhací práce mohly probíhat dle harmonogramu a časy dopravních omezení se zbytečně neprodlužovaly, chci obyvatele i řidiče požádat o součinnost. Všechny potřebné informace a bezpečnostní pokyny budou od 15. března dostupné na webu kopemezabrno.cz,“ upozornila už dříve primátorka města Brna Markéta Vaňková z ODS. Lidé tedy nesmí i přes zákaz chodit do Wilsonova lesa, kde je vyznačená zakázaná oblast.

Práce na ražbě tramvajového tunelu potrvají skoro celý rok. Objížďky povedou přes Jundrov, respektive přes Kamenomlýnský most a Veslařskou ulici v obou směrech. Pro nákladní auta nad 6,5 tuny vede objížďka od Pisárek přes Kohoutovice a Starou dálnici do Bystrce.

Po probourání tunelu bude možné začít i se samotným rozšířením Žabovřeské ulice na čtyři jízdní pruhy v každém směru. Práce mají trvat zhruba tři roky. Ředitelství silnic a dálnic za to společně s městem zaplatí přes dvě miliardy korun. 

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio