Z Fuchsovy síně zmizí díry v podlaze. Brněnský Ústřední hřbitov čekají i další velké změny

16. září 2022 13:00

Na konci září se opět částečně vrátí obřady do smuteční síně na Ústředním hřbitově v Brně. Pozůstali se rozloučí se zemřelými v malých opravených prostorách. Velká hlavní síň, navržená architektem Bohuslavem Fuchsem, je kvůli nákladné rekonstrukci za víc než 60 milionů korun stále zavřená. Na jaře v ní ale bude nová výmalba, funkční katafalk a taky lepší topení.

„Určitě tu budou změny ve výmalbě. Tu jsme dřív měli světlou, ale jak je vidět, tak byla původně tmavá,“ ukazuje ředitelka brněnských hřbitovů Alena Říhová na odkrytou výmalbu za lešením ve velké smuteční síni. Budova je skoro sto let stará a generální opravu už potřebovala. V podlaze jsou vidět díry do sklepa. Na stropě zase visí staré topení z 90. let. „To sice svůj efekt má, ale topit můžete pouze před obřadem, protože topení je hlučné,“ dodává ředitelka.

Rekonstrukce obřadní síně na Ústředním hřbitově

Těžké topení navíc prohýbá plochou střechu zevnitř, zvenčí seshora na ni zase tlačí dvaceticentimetrový nános dehtových lepenek. Ty zmizí a nové topení už bude v podlaze. A lépe fungovat má i katafalk. „Dřív museli lidé čekat na obřad venku, i když pršelo a byla zima, protože rakev sem neměla kudy přijet, muselo se hlavními dveřmi. Teď je pro ni připravený nový otvor vzadu, odkud bude vyjíždět a kde budeme moct vše nachystat, než si lidé třeba připraví výzdobu. Rakev pak po obřadu v katafalku zajede níž, protože se dřív stávalo, že pokud byla na rakvi velká květinová výzdoba, tak někdy šla i po zajetí rakve vidět,“ popisuje změny ředitelka.

To hlavní, proč dělníci obřadní síň opravují, je statika. V podlaze jsou vidět díry do sklepa, ze kterého bylo nutné stavbu podepřít. „Podlaha síně, respektive strop sklepa je betonový a v některých místech má dva centimetry,“ ukazuje Říhová na díry, kterými by snadno prolezla myš.

Památkově chráněná obřadní síň ze žlutého režného zdiva bude částečně otevřená od konce září. Obřady se přesunou do menšího sálu, který bude po opravách brzy dokončený, uvnitř bude taky fungovat klimatizace, a první rozloučení se zesnulými se tam budou konat od 29. září. Kompletní oprava síně potrvá ještě příští rok. Na podzim a v zimě už by ale nestačily prostory v krematoriu u Jihlavské ulice, v tato dvě roční období totiž obvykle umírá více lidí a obřadů je proto víc.

Zeleň, voda a další úpravy

Rekonstrukce obřadní síně není jediná velká investice na Ústředním hřbitově. Rozlohou největší pohřebiště v Česku čekají ještě nákladnější rekonstrukce. Třeba oprava všech cest na víc než 40hektarovém území za víc než půl miliardy korun. „Už na to máme hotové stavební povolení. Chceme apelovat na zadržování vody v krajině, nepouštět dešťovou vodu do kanálu, takže bychom chtěli snížit rozsah asfaltových ploch. Vrátili bychom se k tomu, co bylo dřív, a to k zeleným travnatým pásům podél hrobů. V zadních částech to je zachované, ale v přední části hřbitova ne. Stromy jsou tu zaasfaltované až ke kmeni. Těžko říct, jak je možné, že tu s námi ještě žijí,“ podotýká Říhová.

Ústřední hřbitov Brno

Věří, že pokud na to Brno potažmo hřbitov získá potřebnou dotaci, mohla by první fáze oprav začít příští rok. Součástí bude i po poradě s arboristy nebo památkáři vysázení nových stromů i vybudování retenčních nádrží mezi Fuchsovou síní a Vídeňskou ulicí. Od tramvajové trati pak mají zmizet stánky. Služby, které nabízí, se později přestěhují do nového domu, který vzešel z architektonické soutěže.

„Chceme se taky soustředit na památkově chráněné náhrobky, nebo na ty, které jsou k ochraně navržené. Jsou různě zastrčené po hřbitově, rádi bychom je přemístili pod zeď dělící hřbitov, aby tam vynikla jejich architektura. S náhrobky v nejstarší části hřbitova manipulovat nebudeme. Dál budeme podporovat adopce hrobů, o které se lidé můžou starat, k tomu jsme už přistoupili po vzoru Prahy,“ doplňuje ředitelka.

Vstříc moderním trendům

Plán úpravy hřbitova vyplývá z generelu, který v srpnu schválili radní města. V dokumentu se píše i o potřebě opravy padesát let staré kanalizace, vodovodního potrubí, či elektřiny.

A taky o přizpůsobení pohřebních ploch novým trendům. „Není nic tajného, že nový trend je víc kremací oproti uložení do hrobu. Hřbitov má přes sto let a plánovaly se tu hlavně pohřby do země. To se otočilo. Je to dnes tak 75 na 25 pro kremaci. A lidé už ani nechtějí velké hroby. Takže bychom chtěli vyjít vstříc jiným formám pohřbívání. Ať už eko-pohřbívání nebo vzpomínkové louky, které by se méně častěji sekaly. Některá místa máme vytipovaná, kam bychom louky chtěli rozšířit. V těchto místech už nebudeme uzavírat nové nájemní smlouvy na hrobová místa, ale nikoho z nich vyhánět nebudeme, dokud tam někdo bude chtít hrob mít, zůstane tam,“ upřesňuje šéfka správy hřbitovů.

Výhledově je taky v plánu do jednoho z domů podél Jihlavské ulice umístit malé muzeum pohřbívání v Brně. Správci Ústředního hřbitova se v tom inspirovali třeba ve Vídni – na tamním ústředním hřbitově takové muzeum mají. Jeho součástí je i obchod se suvenýry, kde prodávají dárkové předměty s trochou černého humoru.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související