Vzpomínky na Soboty. Nostalgický návrat do 60. let s brněnskými (rozhlasovými) legendami

9. srpen 2024

Při příležitosti 100. výročí brněnského rozhlasu nabízíme k poslechu seriál Přemysla Hniličky Vzpomínky na Soboty, připomínající legendární rozhlasový magazín Nashledanou v sobotu.

V lednu 1961 se v éteru poprvé ozval rozhlasový týdeník, který po následujících deset let dokázal bavit všechny, kdo si na svých chatách a chalupách naladili v sobotu večer rádio. Tou dobou totiž vysílala brněnská rozhlasová redakce půlhodinový pořad určený pro celostátní vysílání. Jmenoval se Nashledanou v sobotu a přinášel fejetony, rozhovory, povídky, kulturní zpravodajství, hudební i filmové aktuality a vtipné konferenciérské vstupy.

Připravil: Přemysl Hnilička
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Zdeněk Kozák a Radim Nejedlý
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2012

Redakce, která pořady v letech 1961 – 1970 připravovala, si udržela až záhadně vysoký standard, byť to v roce 1970 už nebylo tak zábavné jako dříve. Možná to ale zase taková záhada nebyla, vždyť přípravě pořadů se nevěnovali běžní rozhlasoví publicisté, ale spisovatelé a básníci. A ne ledajací: Miroslav Skála, Antonín Přidal, Jan Skácel, Karel Tachovský či Vlastimil Pantůček dokázali každý týden vyprodukovat půlhodinku nenásilného humoru či aspoň příjemného posezení. K tomu pomáhali i pravidelní průvodci Jiří Brož, Dagmar Pistorová a Rudolf Krátký, jimž často a rádi sekundovali Lubomír Černík, Ladislav Lakomý nebo Jiří Tomek.

Pořad Nashledanou v sobotu se u posluchačů těšil velké oblibě

Z bohaté desetileté historie magazínu Nashledanou v sobotu se dochovalo přes dvacet pořadů a takzvaných pomocných pásů, na nichž jsou zachyceny jednotlivé povídky, reportáže či fejetony. Ačkoliv už byly určeny k likvidaci, podařilo se nám je včas zachránit. Máme tak k dispozici stovky minut materiálu, který ve většině případů překvapivě nezastaral. V rozhlasovém cyklu Přemysla Hniličky Vzpomínky na Soboty tedy uslyšíte unikátní dochované nahrávky.

autoři: Přemysl Hnilička , Alena Blažejovská
Spustit audio