Vzniká elektronická evidence městských bytů. Přeměřují se jich čtyři tisíce

Čtyři tisíce bytů v městských domech v centru Brna musí zkontrolovat zaměstnanci architektonické kanceláře. Měří si místnosti, fotí stav koupelen nebo kuchyní.

Podklady poslouží pro vznik elektronické evidence bytů, kterou si objednala radnice Brno-střed. Úřad totiž přesně neví, v jakém stavu většina bytů v jeho správě je.

Třicetimilionovou zakázku získala kancelář architekta Michala Kristena a právě jeho zaměstnanci celkem čtyři tisíce bytů. Dvě mladé ženy právě v chodbě opuštěného bytu ve třetím patře měří laserovým metrem rozměry místností. Zaměřují se na každý detail. Jedna má v ruce metr, druhá rozměry zapisuje do plánu na papír.

„Jedna z nás si zakreslí půdorys, druhá si vyfotí technické detaily a to, co bychom potřebovali potom při zakreslování v počítači,“ vysvětluje jedna z nich.

Zaměřit a zdokumentovat dvoupokojový byt v prvorepublikovém činžáku trvá dvojici asi čtyřicet minut. Pokud je byt obydlený a vybavený nábytkem, čas se prodlužuje. Tam, kde si nájemníci nepřejí, aby byl na fotografiích vidět nábytek, se dokumentují pouze technické detaily.

Ztracené plány i přehled o minulých opravách

„Vzhledem k tomu, že se jedná velice často o historické domy staré i stovku let, tak se jejich dokumentace nedochovala,“ vysvětluje postup mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová.

Zároveň v průběhu let mohli lidé městské byty opravovat či upravovat takzvaným samonákladem. Provedli opravy a radnice jim část prací proplatila. „Někde se ty práce konaly bez řádného povolení nebo byly provedeny jinak, než byly schváleny. I to je důvod, proč tu pasportizaci děláme, protože jsme neměli kompletní přehled, co a kde v kterém bytě se událo,“ doplňuje.

Městská část tak získá detailní přehled o tom, v jakém stavu byty jsou. Může pak mimo jiné lépe plánovat investice do nutných oprav.

„Nebudeme se zabývat třeba pouze opravami jednotlivých bytů tam, kde bude havárka, kde bude problém, ale můžeme dlouhodobě plánovat opravy celých domů,“ dodává mluvčí.

Brno-střed za elektronickou evidenci bytů a domů zaplatí asi třicet milionů korun, hotová má být do konce roku.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související