Parkování v centru Brna: od února strážníci přitvrdí s pokutami pro neplatiče parkovného

Už celý měsíc platí nové ceny za parkování na ulicích v centru Brna, stejně jako povinnost platit za parkování i v noci. Městští strážníci dali řidičům celý měsíc na to, aby si na změnu zvykli. Od února budou přísnější.

Parkování na území ohraničeném ulicemi Koliště, Husova a Nádražní stojí za hodinu dvojnásobek ve srovnání s parkovacím domem a zpoplatněné je i noční parkování. Desítky řidičů na to ale podle zjištění strážníků nedbají.

„Hlídky městské policie mezi 20. a 30. lednem odhalily 360 dopravních přestupků souvisejících s úhradou parkovného. Ve výrazné většině případů řidiči za stání nezaplatili, podstatně menší část z nich překročila uhrazenou dobu odstavení automobilu. Více než stovka přestupků se vztahuje k nočním hodinám,“ shrnul mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Až dosud byli muži v uniformách k přestupkům shovívavější, za neuhrazené noční parkování rozdávali pokuty od sta do pěti set korun. S únorem ale přitvrdí.

„Od února hodláme stanovené lokality kontrolovat častěji, cíleně se zaměříme i na noční časy a v polovině měsíce začneme hojněji využívat i botiček,“ nastínil Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Nové automaty umožní platbu kartou

Parkování v centru od ledna stojí 60 korun za každou hodinu. Řidiči si stěžují, že při placení delší parkovací doby potřebují příliš mnoho mincí, protože v automatech nelze platit ani bankovkami ani kartami.

To by se ale mělo změnit už za několik měsíců. „Město na základě podnětů veřejnosti připravuje nákup nových parkovacích automatů, v nichž bude možné hradit parkovné bankovkami a kartami. Předpokládám, že se tyto automaty v ulicích objeví v dubnu či květnu letošního roku,“ řekl k tomu náměstek primátora pro oblast dopravy Matěj Hollan (Žít Brno).

autoři: Tomáš Kremr , ska
Spustit audio

Související