Rekonstrukce Dominikánského náměstí: podle deset let starého návrhu, ale úplně jiná

Místo návrhu architekta Petra Hrůši půjde v podstatě jen o předláždění a srovnání nerovností. Místo kašny chce město doprostřed umístit sochu Josefa II. Ta kdysi zdobila Moravské náměstí, teď stojí v zahradě Psychiatrické nemocnice v Černovicích.

Z Dominikánského náměstí v Brně zmizí po letošních opravách parkoviště. Nahradit ho má aktuálně rozebrané sousoší Josefa II., které dřív dominovalo Moravskému náměstí. Uvažují o tom zástupci Brna i Kanceláře městského architekta.

Brněnští radní předpokládají, že práce odstartují na jaře a hotové by mohly být v listopadu. Pokud rekonstrukci nezdrží třeba archeologický průzkum pod kamennou dlažbou.

Tento týden radní vybrali firmu, která náměstí opraví za 60 milionů korun. Projektanti ještě musí upravit dokumentaci z předchozích let. Vycházet budou z návrhu architekta Petra Hrůši z roku 2005, i proto, že je na něj vydané stále platné stavební povolení.

„Dojde ke kompletní rekonstrukci náměstí, tedy inženýrských sítí, které jsou pod náměstím, dojde ke kompletní rekonstrukci povrchu náměstí. To by mělo být bezbariérové. Komunikujeme s majitelem Jalty, že by tam měl vzniknout určitý portál, který by měl sloužit pro nějaký budoucí provoz, pravděpodobně pro restauraci,“ přibližuje rozsah prací náměstek brněnského primátora Richard Mrázek z hnutí ANO.

Zatím to ale vypadá, že původního architektonického návrhu nezbude téměř nic. Definitivní podoba náměstí bude jasná až po zpracování nové projektové dokumentace.

Návrh na úpravu Dominikánského náměstí z pera architekta Petra Hrůši z Ateliéru Brno.

Hrůša navrhl, aby z náměstí zmizela auta, doprostřed umístil kašnu, u vstupu do pasáže Jalta měl vzniknout vyvýšený prostor s několika schody. Dlažba na náměstí měla být červenobílá a na rohu Veselé a Zámečnické ulice měla stát obnovená gotická Královská kaple.

Její části jsou od roku 1908 rozebrané a umístěné na různých místech v Brně a od té doby se mluví o jejím opětovném postavení. Vzniknout měla třeba jako součást parkovacího domu v Panenské ulici.

Dominikánské náměstí je v současnosti hlavně parkovištěm.

Vedení města s obnovením ale nepočítá. Stejně jako nepočítá s kašnou uprostřed náměstí nebo barevnou dlažbou.

Kancelář hlavního městského architekta nechá náměstí předláždit současnými kostkami, dělníci jen srovnají současný zvlněný terén, doplňuje architekt David Mikulášek: „Nová dlažba se objeví pouze v místě, kde teď není, nebo kde vykazuje poruchy, to je asi maximálně deset procent celé plochy. Jinak bude maximálně využita původní kvalitní dlažba, která vyhovuje současným potřebám.“

Socha Josefa II.? Na současném místě má větší smysl

V kanceláři městského architekta uvažují také o další významné změně oproti původnímu návrhu. Namísto kašny by v centru náměstí mělo stát sousoší císaře Josefa II. Nemá jít o žádné nové dílo, ale o pomník, který stál do roku 1919 na Moravském náměstí na místě nynější kašny.

Podstavec, na kterém tři sochy stály, se nedochoval. Plastika Josefa II. je umístěná v areálu Psychiatrické nemocnice v Černovicích, zbylé dvě sochy stojí v parku v Lužánkách. Zástupci města chtějí oslovit vedení nemocnice a hlavně Ministerstvo zdravotnictví, kterému socha Josefa II. patří, aby svolili k jejímu přestěhování.

Několik metrů vysoký podstavec by pak nechali podle starých plánů znovu postavit.

Brněnská historička Milena Flodrová ale upozorňuje, že umístit pomník Josefa II. na Dominikánské náměstí, které bývalo rybím trhem, nemá z historického hlediska žádný smysl. „Naopak má velký smysl v parku psychiatrické léčebny. Josef II. patřil mezi první evropské panovníky, kteří zakázali takzvané vyhánění ďábla z lidí duševně nemocných. A právem nařídil, že to jsou lidé nemocní a musí se léčit,“ vysvětlila umístění sochy v parku Flodrová.

Návrhů, jak by původně plánovaná kašna měla vypadat, má přitom město k dispozici hned několik. Architektonická soutěž se uskutečnila už v roce 2009. Žádný z návrhu ale město neplánuje využít.

Kašna možná, ale ne uprostřed náměstí

Jedním z argumentů města je i ten, že soutěž tehdy neměla vítěze a porotci ocenili pomyslnou stříbrnou medailí tři z návrhů. S žádným z nich se teď ale nepočítá. „Prověřili jsme výsledky soutěže a dospěli jsme k závěru, že se použít nedají. Naopak si myslíme, že by střed náměstí potřeboval jakousi výtvarnou vertikálu, která odpovídá měřítku celého náměstí. A shodou okolností v té situaci přišla městská část Brno-střed, aby se na to náměstí umístilo sousoší Josefa II. My jsme ten návrh podpořili a souhlasíme s ním,“ doplňuje David Mikulášek z kanceláře hlavního městského architekta.

Kašna přesto na náměstí vzniknout má, jen jinde. A to před vstupem do kostela sv. Michala archanděla, na volném prostranství, do kterého ústí Panská a Mečová ulice. Dřív tam stávala kašna, které se říkalo Malý Parnas.

Na novou kašnu možná kancelář architekta vypíše další soutěž. Anebo přichází v úvahu druhá varianta – další stěhování. Tentokrát zbytku Merkurovy kašny, která se z náměstí Svobody přesunula v roce 1867 na Biskupský dvůr pod Petrov a vlastní ji Moravské zemské muzeum.

Potvrzuje to radní Brna-středu Petr Bořecký z hnutí ANO a upozorňuje, že rozhodnutí zatím nepadlo a jde spíš o úvahy: „Oboje je ve fázi řešení, mezi městskou částí, magistrátem a Kanceláři architekta města Brna.“

Autora původního návrhu mrzí, že z něj téměř nic nevznikne, ale snahu o nové pojetí chápe. Ovšem přesun sousoší Josefa II. nebo Merkurovy kašny považuje za nesmysl. „Nic bizarnějšího jsem neslyšel, nedává to smysl ani z místopisného hlediska. To obrovské sousoší vyniká na velkém Moravském náměstí, ale na Dominikánském náměstí by působilo jako Goliáš.“

Letošní opravy Dominikánského náměstí tak budou navenek zahrnovat hlavně předláždění celé plochy před Novou radnicí. Zbylá díla se na něj zřejmě dostanou až později.

autoři: Tomáš Kremr , ska
Spustit audio

Související