Vysoké nároky i rychlá doba. Generace Z je nejosamělejší generací, vyrostla na sociálních sítích

22. prosinec 2023

Generací Z jsou označováni lidé narození mezi lety 1995 až 2012. A i zde je možné vysledovat společné určující trendy. Tím nejmarkantnějším jsou pro generaci Z sociální sítě.

„Ta generace vyrostla na Instagramu, TikToku, ovlivňují ji zcela jiní lidé – nejsou tam žádné televizní celebrity,“ popisuje vedoucí lektor společnosti Než zazvoní Jakub Roh, který se práci s mladými lidmi dlouhodobě věnuje. Tito lidé podle něj nesledují tradiční média a pro velké mediální domy je velmi obtížné tuto generaci oslovit.

sociální sítě

Ačkoliv sociální sítě vznikly za účelem lidi propojovat, generace Z je podle Roha nejosamělejší skupinou v České republice. Na sociálních sítích tráví několik hodin denně, naopak přirozené sociální kontakty navazují prakticky jen ve škole. Ta potom pro tuto generaci neznamená v první řadě studium, ale právě místo, kde se mohou mladí lidé osobně setkávat.

Po ukončení studia následně tento jediný kontakt ztrácí a narůstá osamělost, frustrace, deprese a další potíže, které se do psychiky promítají. Podle odhadů přibližně 60 % lidí generace Z trpí úzkostí a asi třetina depresemi. „Souvisí to s vysokými nároky, které jsou na mladé lidi kladeny a také velmi rychlá doba,“ myslí si lektor.

Čtěte také

V komunikaci mladých se objevují nová slova a zkratky. Ve velké míře se jedná o anglicismy, mnohdy počeštěné, kterým předchozí generace často nerozumí. Tím vzniká například mezi žákem a učitelem komunikační bariéra. Společnost Než zazvoní proto vydala brožuru Slovník generace Z pro učitele a rodiče, ve kterém shromáždila přes 120 pojmů a slov s vysvětlením jejich významu. Vyšla v malém nákladu v prosinci 2023 a prakticky hned zmizela z pultů. Na začátek roku 2024 tak tvůrci připravují další vydání.

Spustit audio

Související