Vybrat sluneční brýle je věda, brýlemi za pár korun si můžete poničit zrak

8. červen 2021

Je léto a sluneční brýle jsou nejen praktickým, ale stále více módním doplňkem. U stánků můžeme někdy sehnat za pár korun sluneční brýle, mnohdy i s logem světoznámých značek a se samolepkou, že mají UV ochranu. Tento týden Český rozhlas Brno přináší seriál nejen o slunečních brýlích, a to s odborníky z optometrického centra Ocuway.

Důsledkem působení UV záření může být například předčasný vznik šedého zákalu. Přirozeně čirá čočka uvnitř oka se zakalí. Nadměrné vystavení UV záření také může souviset s abnormálními výrůstky na povrchu očí nebo s nádory v různých oblastech oka. Může urychlit vznik vrásek, skvrn a způsobit předčasné stárnutí kůže kolem očí. 

V důsledku vystavení nadměrnému množství UV záření může dojít k dočasnému poranění rohovky. Projevuje se to citlivostí nebo až bolestivostí přední části oka. Může být přítomno i rozmazané vidění, bolesti hlavy, začervenání očí.

Dále může mít podle odborníků vliv na vznik makulárních degenerací sítnice v pozdějším věku. Pokud jsou oči vystaveny přímému záření o velice vysoké energii (typicky při pozorování zatmění slunce bez ochranných pomůcek), může poškození nastat i v hlubších částech oka. Potom se bavíme o solární retinopatii, kdy dojde k poškození pigmentového epitelu sítnice. Výsledkem může být až výpadek zorného pole v centru vidění nebo snížená zraková ostrost. Toto poškození může být i trvalé.

UV záření neproniká do očí pouze přímo ale i nepřímo – například odrazy od vodních ploch, ledu, sněhu apod. jsou velice zrádné a nebezpečné.
Lucie Ondrová, optometristka

Ani oblačnost zcela neblokuje viditelné světlo - nebrání tomu, aby se škodlivé UV paprsky dostaly na zemský povrch. Důležité je chránit si oči kvalitními brýlemi se stoprocentní UV ochranou, abychom zamezili poškození očí. Nezapomínejte však ani na ochranu u dětí. Nejdůležitější je u nich pokrývka hlavy, ale pokud jste na přímém slunci, u vody, na horách, tak i sluneční brýle.

Kvalitní vs. nekvalitní sluneční brýle

Při koupi slunečních brýlí je důležité si pohlídat, že je u nich udáno buď „100% UV ochrana“ nebo „UV400“ - nebo že blokují UVA i UVB záření, aby skutečně poskytovaly potřebnou ochranu. Pokud totiž budou brýle pouze zatmavené, ale bez UV ochrany, mohou naším očím paradoxně spíše ublížit.

Zatmavení čoček způsobí, že se zornice roztáhnou, aby posbíraly co největší množství světla a do oka prochází více nebezpečného UV záření. Paprsky se mohou do oka dostat i ze zadní strany brýlí. Kvalitní sluneční brýle mají speciální antireflexní úpravu, která zabrání vstupu UV do očí. Problém nastává u méně kvalitních brýlí, které většinou antireflexní úpravu ze zadní strany nemají.

Zatmavení brýlí může být ošidným pro řidiče

Sluneční brýle se vyrábějí s různým procentem zabarvení. Není to ale tak, že čím tmavší zabarvení, tím lepší ochrana. Procento zabarvení slunečních brýlí nemá žádný vliv na stupeň ochrany. Sluneční čočky s nižším procentem zabarvení mají stejnou UV ochranu jako sluneční čočky tmavší. 

I čiré dioptrické brýlové čočky mohou chránit proti UV, mají-li speciální povrchovou úpravu. Stupeň zabarvení nám zajišťuje komfortní vidění za různých podmínek.
Lucie Ondrová, optometristka

Sluneční čočky mají čtyři kategorie zatmavení. Kategorie 0 jsou skoro čiré čočky, které nosí lidé citliví na světlo v interiéru. Kategorie 1 a 2 jsou lehce zatmavené čočky, které jsou vhodné pro ostré vidění ve stínu, během zatažena a polojasna. Nejpoužívanější kategorie 3 jsou zatmavené čočky vhodné do jasných slunečných dní, na pláž, na sporty. Kategorie 4 jsou nejvíce zatmavené čočky, které se využívají do oblastí s extrémně vysokým slunečním působením, jako jsou hory, moře. Nejsou vhodné na řízení aut. Hnědě zabarvené čočky mají rozjasňující charakter, oproti tomu šedě zabarvené pomáhají snižovat oslnění a zbarvení do zelena působí snížení jasu.

Dioptrické sluneční brýle

Sluneční brýle lze vyrobit i dioptrické. Při výrobě slunečních (nejen) dioptrických brýlí si lze vybrat z několika typů, ať už co se týče barvy, materiálu nebo procent zabarvení. Jsou tu možnosti jako samozabarvovací, polarizační nebo gradální čočky. Polarizační brýle mají speciální úpravu, která tlumí nepříjemné odrazy a odlesky. Což může snižovat nepříjemné oslnění a pocity, jako je únava a bolest oči apod. Jsou ideální například na řízení, kdy snižují oslnění od silnice nebo pokud někdo tráví hodně času u vody.

Samozabarvovací čočky jsou další možnou variantou, která může chránit naše oči. Tyto brýlové čočky se přizpůsobují světelným podmínkám - reagují ztmavením při vystavení UV záření (slunečnímu záření), zatímco v místnosti zůstávají čiré. Jsou to tedy sluneční i dioptrické brýle v jednom provedení. Opět poskytují ochranu proti UV ať už jsou v jakémkoliv stupni zabarvení. Spousta lidí nemá u slunečních brýlí rádo, když si nevidí dobře na chodník nebo na nohy kvůli zatmavení. To se dá vyřešit pořízením tzv. gradálních sklíček, která jsou postupně zabarvená od tmavé do světlé. Světlejší zabarvení je v dolní části brýlí a poskytuje lepší orientování v prostoru.

autor: Jiří Kokmotos | zdroj: Český rozhlas Brno
Spustit audio

Související