V Brně vznikla nová mobilní aplikace pro domácí vyšetření očí. Z fotky odhalí, zda je oko zdravé

Odhalit zavčas onemocnění očí pomáhá nová mobilní aplikace, kterou vyvinuli na Vysokém učení technickém v Brně. Program dokáže rozpoznat z fotky, zda se člověku na zornici neobjevuje takzvaný bělavý svit. Ten je příznakem mnoha závažných onemocnění. Domácí vyšetření tak může v některých případech zachránit nejenom vidění, ale i život.

„Aplikaci si může stáhnout kdokoliv. Po nainstalování stačí vyfotit buď obrázek, nebo jej vybrat ze svého zařízení. Kliknout na tlačítko analyzovat a aplikace vám sama výsledek analýzy ukáže,“ popisuje fungování aplikace její autor Pavel Hřebíček. Program vyvinul na Fakultě informačních technologií Vysokého učení technického.

Pavel Hřebíček, autor aplikace EyeCheck

„Namířím obličej do zeleného kruhu, který se v aplikaci ukáže, teď vás osvítí blesk. Klikneme na tlačítko zkontrolovat a necháme aplikaci chvíli pracovat.“ Výsledek je negativní, to znamená, že testování dopadlo pro naši redaktorku dobře. „Aplikace sama o sobě nezjistí, jakou máte nemoc. Jenom upozorní, že tam něco není v pořádku. A že byste měli akutně navštívit lékaře,“ dodává Pavel Hřebíček.

„Každý člověk ví, jak vypadá fotografie obličeje pořízená fotoaparátem s bleskem. Že nám červeně svítí zornice. Je to vlastně způsobené tím, že když z fotoaparátu vyšleme světelný paprsek, který se odrazí od prokrvené cévnatky, tak se vrací zpět a způsobuje ten červený svit. Pokud je ale v optické dráze nějaká překážka, nějaká patologie, tak ten paprsek se odrazí od ní a vzniká bělavý svit,“ vysvětluje lékařka Barbora Žajdlíková z dětské oční kliniky Fakultní nemocnice v Brně.

A právě překážka signalizuje přítomnost některého z onemocnění. Nejčastěji to bývá vrozený zákal čočky nebo infekční zánět, který přenáší psi a kočky. V případě dětí ale může bělavý svit znamenat i výskyt vnitroočního nádoru. „Není to běžné onemocnění. Pro Českou republiku to znamená asi tak 7 nových případů ročně. U nás není žádný screening tohoto onemocnění,“ upozorňuje Žajdlíková.

Autoři učili aplikaci rozpoznávat zdravé a nemocné oko na více než dvou tisících fotografií. Správně program určil na 98 % snímků. „Já jsem aplikaci zkoušela na několika pacientech, a pokud tam byla nějaká patologie, tak tato aplikace ji vždycky odhalila,“ uzavírá Barbora Žajdlíková.

Mobilní aplikace EyeCheck je dostupná zdarma v češtině a angličtině. Využít ji tak mohou lidé po celém světě.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.