Vinař Martin Vajčner se vzdal podpory moderní techniky a hrozny šlape nohama
Vinař Martin Vajčner obdělává své vinohrady přesně podle dávných tradic, nepoužívá například mlýnkoodzrňovač a hrozny šlape nohama.
Projde mu rukama skutečně každý hrozen z jeho vinice? Co přináší vínu několikaměsíční zrání v hliněných kvevri nádobách, které si podle starých amfor nechal vyrobit? Jaké je jeho osobní vinařské motto a jak odhaduje kvalitu letošní úrody?
Kvevri je objemná keramická nádoba podobná amfoře, která se používá v Gruzii k výrobě vína tzv. kachetinskou metodou. V roce 2013 byl tradiční gruzínský způsob výroby vína zapsán UNESCO na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka