Vinař Martin Vajčner se vzdal podpory moderní techniky a hrozny šlape nohama

10. červenec 2019
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Martin Vajčner, specialista na vinnou révu
0:00
/
0:00

Vinař Martin Vajčner obdělává své vinohrady přesně podle dávných tradic, nepoužívá například mlýnkoodzrňovač a hrozny šlape nohama.

Projde mu rukama skutečně každý hrozen z jeho vinice? Co přináší vínu několikaměsíční zrání v hliněných kvevri nádobách, které si podle starých amfor nechal vyrobit? Jaké je jeho osobní vinařské motto a jak odhaduje kvalitu letošní úrody?

Kvevri je objemná keramická nádoba podobná amfoře, která se používá v Gruzii k výrobě vína tzv. kachetinskou metodou. V roce 2013 byl tradiční gruzínský způsob výroby vína zapsán UNESCO na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva.

autor: Jarka Vykoupilová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Tohle není povídání na dobrou noc, k zamyšlení určitě.

Jan Pokorný, ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu a moderátor

tata.jpg

Tata a jeho syn

Koupit

Autorské povídky známého divadelníka a spisovatele A. G. v jeho vlastním podání. Tata a jeho syn je sbírkou úsměvných příběhů na motivy skutečných událostí, ovšem ve skutečných kulisách a především ve skutečné době.