Vinař Martin Vajčner se vzdal podpory moderní techniky a hrozny šlape nohama
Vinař Martin Vajčner obdělává své vinohrady přesně podle dávných tradic, nepoužívá například mlýnkoodzrňovač a hrozny šlape nohama.
Projde mu rukama skutečně každý hrozen z jeho vinice? Co přináší vínu několikaměsíční zrání v hliněných kvevri nádobách, které si podle starých amfor nechal vyrobit? Jaké je jeho osobní vinařské motto a jak odhaduje kvalitu letošní úrody?
Kvevri je objemná keramická nádoba podobná amfoře, která se používá v Gruzii k výrobě vína tzv. kachetinskou metodou. V roce 2013 byl tradiční gruzínský způsob výroby vína zapsán UNESCO na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.