Víkendové tipy: Bitva u Znojma, Velkopavlovické meruňkobraní nebo Dny otevřených sklepů

4. červenec 2024

Máme pro vás nabídku tipů na výlety i akce, tak vyrazte za zábavou v Jihomoravském kraji!

Bitva u Znojma 1809

  • 5. – 6. července

Roku 1809 se u Znojma odehrála bitva, ve které se rakouská armáda střetla s přesilou Napoleonových vojsk. Dnes tam  tuto událost připomínají nejen pomníky, ale také rekonstrukce bitvy vždy na začátku  července. A jinak tomu nebude ani letoš. Program zahájí  večerní pietní akt na hřbitově Louka v pátek 5. 6. 2024 v 21.30.   V sobotu 6. července se od 14.30 odehraje v Dobšicích rekonstrukce samotné bitvy. Dobovou atmosféru dokreslí vojenský tábor vedle Louckého kláštera na jižním předměstí Znojma.

 IX. SFFS Dambořice

  • 1. – 7. července

Tento víkend bude v Dambořicích patřit Soutěžnímu festivalu folklorních souborů, letos na téma   "Všude dobře, u nás nejlíp". Oblíbená akce odstartuje v pátek 5. července v 18 hodin stavěním máje a zpíváním mužských a ženských soborů a pak pořadem Sešli se rodáci. V sobotu je na programu od 15 hodin krojovaný průvod vesnicí, po něm následuje doslova maraton hudebních a tanečních vystoupení. Sobotní slavnost zakončí beseda u cimbálu od 23.30. V neděli se pak návštěvníci  mohou vypravit na mše, rodiče s dětmi na pohádku a také opět vystoupí několik  folklórních souborů. Vše zakončí koncert Hradišťanu s Jiřím Pavlicou od 22.30.

Komentované prohlídky farního kostela v Letovicích

  • 6. července od 14 do 16 hodin

V Letovicích v sobotu 6. července začínají pravidelné prázdninové komentované prohlídky farního kostela sv. Prokopa. Budou se konat každou druhou sobotu v červenci a v srpnu vždy od 14 do 16 hodin. Na tuto prohlídku není nutné rezervovat si návštěvu předem.

Velkopavlovické meruňkobraní

  • 6. července od 10 do 17 hodin

V sobotu 6. července se ve Velkých Pavlovicích koná tradiční Velkopavlovické meruňkobraní. Kromě nespočetného množství dobrot z meruněk nabídne také pestrý doprovodný program, například hudební produkce Cimbálové muziky Lašár  a skupiny Kolibříkův úlet. Součástí bude i jarmark a soutěže pro děti. Meruňkobraní ve Velkých Pavlovicích začíná v 10 hodin, předpokládaný konec je v 17 hodin.

Cyrilometodějské Šidleny

  • 6. července od 17 do 24 hodin

Český zahrádkářsý svaz Milotice zve na otevřené sklepy do Milotic, do  areálu vinných sklepů u Šidlen. Bude tam otevřeno cca 20 sklepů místních vinařů, ve kterých od 17:00 do 24:00 budou kromě  vína k ochutnání i místní pochutiny.

Den otevřených sklepů V Hruškách u Břeclavi

  • 6. července od 10 do 19 hodin

Vinaři z Hrušek zvou 6. července na otevřené sklepy. Těšit se můžete na cimbálovou muziku, večerní zábavu se skupinou FIVE LIVE, skvělé jídlo a až dvacet otevřených sklepů. Akce začíná v 10 hodin.

Spustit audio