Více času na zaplacení. Brno vyjde vstříc podnikatelům, kteří kvůli pandemii přichází o příjmy

Podnikatelé sídlící v městských budovách v Brně dostanou víc času na zaplacení nájmu. V pondělí (23. března) o tom rozhodli brněnští radní. Magistrát tak chce vyjít vstříc hlavně těm, kteří kvůli pandemii koronaviru a vyhlášené karanténě nemůžou mít otevřené provozovny a přichází o příjmy. Jen v centrální městské části Brno-střed jde o čtyři sta různých podniků.

Radnice Brno-střed pomůže podnikatelům, kterým pronajímá prostory v městských domech, zejména prodloužením termínu splatnosti nájemného. Nájem za období od března do června můžou podnikatelé a živnostníci uhradit až do konce července. Podobně je to i u nájemníků městských bytů. „Buď bude možný splátkový kalendář nebo odklad splátky po dobu trvání těch překážek,“ potvrzuje starosta městské části Vojtěch Mencl z ODS.

Úředníci budou žádosti lidí v krizové situaci i kvůli koronaviru vyřizovat přednostně. Starosta Mencl očekává, že by se toto opatření mohlo týkat několika stovek obyvatel. (Městská část má tři a půl tisíce obsazených bytů.) Podobná situace je i ve čtvrti Brno-sever, tam se budou politici problémem zabývat ve středu.

V krajních případech bude úřad nájemné i odpouštět. Na tom se dohodla i Rada města Brna, která doporučí svým městským částem postupovat stejně. Tedy zatím prodloužit termín splatnosti nájmu a jednotlivé případy pak posuzovat individuálně.

„To se bude řešit jiným způsobem a na to je teď dost času, který vytváříme právě tím, že nebudou žádné sankce za pozdní úhradu nájemného,“ upřesňuje náměstek primátorky Oliver Pospíšil z ČSSD.

03356900.jpeg

Náklady bez příjmů

Brněnští živnostníci už se na magistrát i na městskou část obraceli s prosbami o jakékoliv úlevy. „Tím jak nemám teď vůbec žádný příjem, ještě mám na sebe dvě holky na HPP (hlavní pracovní poměr, pozn. red), tak mám teď hrozně moc nákladů, které musím platit, ale nemám z čeho,“ shrnuje své potíže kavárnice Hedvika Šolcová.

Pro Šolcovou jde o desetitisícové provozní náklady měsíčně, na které si teď ale jen těžko může vydělat. Vláda už minulý týden schválila, že uhradí 80 % procent výdělku zaměstnanců obchodů, restaurací a dalších provozů, které se musely uzavřít.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související