„Můžete ušetřit na energiích,“ lákají. Pandemie koronaviru začínají zneužívat takzvaní šmejdi

Pandemie koronaviru a omezeného vycházení začínají v Česku využívat takzvaní šmejdi. Upozorňuje na to Sdružení obrany spotřebitelů i Energetický regulační úřad. Podvodné firmy a zprostředkovatelé těží z toho, že jsou teď lidé doma nebo mají více času na telefonáty. Zákazníky nově lákají i na to, že díky koronaviru můžou ušetřit na energiích.

„Dobrý den, víte, že můžete ušetřit na energiích?“ Začátek telefonátu a zdánlivě lákavá nabídka, která ovšem vyžaduje obezřetnost. Zvlášť v těchto dnech. Podobný telefonát dostala tento týden třeba jedna žena z Brna, které volal obchodník a nabízel úspory na poplatcích.

„Ozval se mi pán s nabídkou, že jestli mě může navštívit doma. Říkám mu: 'Prosím vás, to myslíte vážně, v této situaci?' A on na to, že teda až se to uklidní, tak přijde. Ještě mi řekl, že číslo na mě vzal od nějakého kolegy, který se mnou dřív uzavíral jinou smlouvu, ale to se mi teda zdálo velice nepravděpodobné,“ svěřila se Českému rozhlasu.

Žena nabídku odmítla, telefon zavěsila. Předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Gerta Mazalová potvrzuje, že takovýchto pokusů začalo tento týden přibývat.

Nezvedat cizí čísla

„Využívají toho, že lidi teď sedí většinou doma a nikdo nechodí ven. A někteří lidé se teď i bojí chodit ven. Takže přibylo jednak telefonátů, ale i návštěv přímo doma. Potíž je i v tom, že teď můžou mít někteří i strach smlouvu písemně zrušit a jít s papíry třeba na poštu. A to šmejdům taky nahrává do karet,“ popisuje Mazalová.

Lidé by podle ní neměli cizí čísla vůbec nezvedat, nebo ihned pokládat. Na podvodné telefonáty upozorňuje i Energetický regulační úřad. „Máme zprávy přinejmenším o jedné zprostředkovatelské firmě, která již školí své lidi právě v tom duchu, že ceny energie kvůli koronaviru rekordně klesly,“ říká mluvčí úřadu Michal Kebort.

Lákadlo

Možné snížení cen u dodavatelů se podle něj projeví v řádu měsíců. „Většina dodavatelů nakupuje energie na burze průběžně, čímž vyhlazuje rychlé změny cen. A případný pokles i růst cen pro koncové spotřebitele bývá postupný a za burzou má zpoždění. Slib okamžitých úspor kvůli koronaviru je spíše lákadlem, na které by si spotřebitelé měli dát pozor,“ dodává Kebort.

Větší postih

Za podvodné nabídky obecně může nyní ve stavu nouze hrozit i větší postih. „U každé pokuty je potřeba zvážit polehčující a přitěžující okolnosti. A tou přitěžující by tady bylo, že by spotřebitele klamali v této těžké době,“ potvrzuje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Nový registr zprostředkovatelů

Energetický trh má od takzvaných šmejdů pročistit nový registr zprostředkovatelů. „Má to řešit novela energetická zákona, která nově zavede takzvanou zprostředkovatelskou činnost v energetice na základě oprávnění udělovaného Energetickým regulačním úřadem. Ten bude dozorovat všechny ty, kteří budou nabízet aukce energií. Navíc budou mít spotřebitelé možnost vypovědět závazek bez smluvní sankce do patnáctého dne od zahájení dodávek elektřiny, nebo plynu,“ doplňuje Fröhlich.

Novelu zákona tento týden schválila vláda. „Má to v gesci ministerstvo průmyslu a obchodu a půjde o řešení, které ovšem bude účinné nejdříve od začátku příštího roku,“ upřesňuje mluvčí Energetického regulačního úřadu Kebort.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio