Vědci z Masarykovy univerzity se ve výzkumu snaží předejít nebezpečným pádům seniorů

Vstávání ze židle, předklonění se nebo stisknutí ruky. Běžné úkony, které ale mohou hodně prozradit o tom, v jaké kondici se člověk nachází. Vědci z Masarykovy univerzity v Brně aktuálně zkouší z podobných cviků sestavit komplexní test fyzické zdatnosti, který by dokázal zavčas odhalit zvýšené riziko pádu u seniorů. Speciální test by lidé v budoucnu mohli podstoupit přímo na půdě univerzity. Na základě výsledků měření by pak vědci seniorům sestavili cvičební plán na míru.

Zkušební test zdatnosti si na Fakultu sportovních studií přišla vyzkoušet i sedmdesátiletá paní Marie. Před pandemií koronaviru chodila spolu s dalšími seniory pravidelně cvičit. Poslední měsíce jí ale pohyb chyběl a tak si do tělocvičny zašla ověřit, jak na tom fyzicky doopravdy je. „Byla jsem zvědavá po tom roce, když člověk nic nedělala,“ říká.

Vědci testují vytrvalost - se zvednutými koleny se 2 minuty pochoduje na místě

Nejprve vědci na speciálním přístroji změřili, jaké množství svalové a tukové tkáně má paní Marie v těle. Potom už mohla nazout cvičky a přesunout se k jednotlivým stanovištím. Za sebou má test dosahu paže. Teď ji čeká ještě vstávání ze židle, dvouminutová chůze na místě, měření síly stisku ruky a taky obcházení mety. Na správné provedení cviků dohlíží výzkumník Vojtěch Grün. „Vaším úkolem bude co nejrychleji obejít kužel. Připravená? Tři, dva, jedna, start… tak super, 4,9 sekundy.“

Podle vedoucí výzkumu Andrey Martincové několikrát do roka upadne téměř polovina lidí starších pětašedesáti let. „Některé pády končí například otřesem mozku nebo úrazy hlavy. Je potřeba nemocniční péče. Může se pak stát, už nejsou soběstační, bojí se vycházet, bojí se těch pádů na základě negativní zkušenosti a dostávají se do takového začarovaného kruhu. Pohybová aktivita je důležitá pro prevenci pádů,“ vysvětluje Martincová.

Vědci z Masarykovy univerzity se ve výzkumu snaží předejít nebezpečným pádům seniorů. Na snímku testují dosah paže

Vědci se proto snaží vyvinout komplexní test zdatnosti, který by seniory dopředu na možné riziko pádu upozornil. Zatím výzkumníci spolu s dobrovolníky, jako je paní Marie, pilují výslednou podobu testů. Od příštího roku by ale rádi měření spustili naostro. „Do praxe by to znamenalo, že k nám přijde senior, my mu dáme testovou baterii, kterou teď vytváříme, a zjistíme, jaké má riziko pádu. Z těch výsledků jsme potom schopní navrhnout cílený pohybový program. To je nějaká přesně popsaná pohybová aktivita, která je cílená pro toho seniora na základě potřeb, které zjistíme.“

Například paní Marie měla ve zkušebním testu největší problém s vytrvalostí. Vědci jí proto doporučili častější procházky.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio

Související