Vědci z brněnských univerzit chystají aplikaci, která pomůže zkvalitnit práci psychoterapeutů

Vědci z Vysokého učení technického v Brně patří mezi světovou špičku v oblasti strojového rozpoznávání řeči. Jejich výzkum se řadí k nejvýznamnějším v oboru, konkurují i takovým společnostem jako je Google nebo Facebook. Aktuálně vědci zkouší technologii využít při vývoji aplikace, která by pomohla psychoterapeutům. Stroj by měl analyzovat sezení s klientem a následně upozornit na možná pochybení při vedení terapie.

Pavel Matějka z Fakulty informačních technologií pracuje na vývoji softwaru, který dokáže automaticky přepisovat řeč a obsah hovoru následně analyzovat. Pod jeho vedením se stroj musel naučit rozeznávat jednotlivá písmenka, slova, ale i to, kdo v nahrávkách právě mluví. Technologie by teď mohla pomoci zlepšit práci psychoterapeutů.

„Víme, že co se týká délky praxe, tak terapeuti se samovolně nezlepšují, je tam třeba i tendence k mírnému zhoršování. Jednou z těch cest, jak tomu čelit, je právě poskytovat terapeutovi zpětnou vazbu,“ říká člen výzkumného týmu Jan Nehyba z Masarykovy univerzity.

Měření v průběhu terapie, screenshot z aplikace DeePsy

Cílem vědců je vytvořit webovou aplikaci, do které by terapeuti mohli nahrávat jednotlivá sezení s klienty. Systém by pak sám do několika minut setkání vyhodnotil. Z analýzy se terapeut dozví například to, jak často používal výplňová slova, jaké emoce jeho projev vzbuzoval nebo jestli použil správný terapeutický přístup.

„Chceme detekovat pomocí strojové analýzy to, co terapeut dělá. Terapeutická práce může být taková, že terapeut následuje klienta, že se jím nechá vést, zrcadlí, je empatický. Anebo na druhou stranu to více bere do svých rukou, rozhoduje, kam ta terapie bude směřovat,“ vysvětluje psycholog Tomáš Řiháček z Masarykovy univerzity.

Záznam terapeutického sezení

Kromě podrobné analýzy projevu získají terapeuti taky kompletní přepis sezení. Zpětně se tak mohou vracet k jednotlivým úsekům terapie. „Když si potom analyzují svoje sezení, tak v tom přepisu mohou lépe vyhledávat. Třeba vědí, že se bavili o škodovce. A ono ho to potom hodí do místa, třeba 35. minuty, a nemusí poslouchat a hledat, kde to bylo,“ ukazuje na počítači Matějka.

Na začátku potřebovali vědci stovky nahrávek, aby stroj naučili analyzovat terapie. I přesto software občas udělá chybu, přesný je zhruba v 95 % případů. Podle Matějky je ale prostor k dalšímu učení. Čím častěji bude terapeut aplikaci využívat, tím víc se stroj naladí na jeho styl řeči a lépe mu porozumí.

„Každý mluvíme trošku jinak a ten jazykový model, který je tam teď, je takový průměr všeho, co jsme viděli při trénování. A v tomto případě by se to dalo přizpůsobit – ať už klientovi, terapeutovi nebo oběma.

Vědci teď budou software dál zdokonalovat. Aplikace s názvem DeePsy by měla být hotová za dva roky.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio

Související