Brněnští vědci prozkoumají tvar a složení těla Čechů. Data mají sloužit výrobcům ochranných pomůcek

Tělesné proporce Čechů budou podrobně zkoumat vědci z Masarykovy univerzity v Brně. Antropology zajímá přesný tvar těla, jeho vnitřní složení a rozložení tuku v jednotlivých částech organismu. Naměřená data by měla sloužit výrobcům ochranných pomůcek. Cílem vědců je, aby návrháři mohli roušky, respirátory nebo například obleky pro zdravotníky přizpůsobit českým potřebám.

„Já vás poprosím, abyste si vešla dovnitř té konstrukce. Ta konstrukce nese padesát kamer, které nasnímají vaše tělo z padesáti úhlů pohledu kolem dokola a ty snímky nám umožní vytvořit 3D model vašeho těla.“ Mikoláš Jurda z Ústavu antropologie má na starost první část měření.

Snímání těla zabere jen pár vteřin, je to stejné, jako když si člověk dělá fotku. Dalším krokem je magnetická rezonance. Díky ní vědci zjistí, kde se v těle nejvíc ukládá tuk. „V první fázi se zbavíte všech kovových věcí. Dáme vám košilku, do které se převlečete. A zavezeme vás do magnetické rezonance,“ provází procesem výzkumník Lubomír Vojtíšek.

Po zhruba hodině je hotovo. Vědci mají snímek celého těla. Tuk má na obrázcích bílou barvu. Dobře je vidět třeba na nohách nebo na bocích. Data, která vědci naměřili, budou součástí chystané databáze. Výrobci ochranných pomůcek v ní najdou trojrozměrné modely lidí rozřazené do kategorií podle pohlaví nebo povolání.

Virtuální figuríny a staré normy

„Jak jsme zaznamenali v rámci první fáze korona krize – bylo to na příkladu ochranných pomůcek, respirátorů, roušek, polomasek viditelné, že ty importované pomůcky prostě neseděly české populaci. A teď najednou vyvstala potřeba přizpůsobit je pro naše uživatele,“ vysvětluje antropolog Martin Čuta.

Trojrozměrné modely budou sloužit výrobcům jako takové virtuální figuríny. Při vývoji ochranných pomůcek si na nich firmy budou moct dopředu vyzkoušet například střihy. Databáze má být hotová za dva roky, vystřídat by měla víc než třicet let staré normy.

„Řada norem, které jsou dnes k dispozici návrhářům, jsou založeny na referenčních datech, která pochází ze spartakiád. Vzhledem k posunům v tělesném rozvoji už ta data nemůžeme považovat za aktuální, zvlášť pro ty ochranné pomůcky,“ doplňuje Čuta.

Sháňka po dobrovolnících

Vědci teď shání dobrovolníky, kteří by se nechali naměřit. Hlásit se mohou dospělí lidé všech profesí. „My se budeme potom ozývat těm přihlášeným účastníkům podle toho, jaké kategorie budeme zrovna potřebovat nejvíce pokrýt, aby ten vzorek byl opravdu co nejreprezentativnější.“

Registrační formulář najdou zájemci na webu Ústavu antropologie Masarykovy univerzity.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio

Související